2024. Július 25. csütörtök
Sok orvost is meglephet egy kutatás eredménye, amely szerint nem csak a magas vércukorszint lehet ártalmas, de annak túlzott mértékű csökkentése sem tesz jót a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél.

A 2-es típusú, más néven nem inzulinfüggő cukorbetegség halálozási aránya és a vércukorszint közötti összefüggést vizsgálták a Cardiffi Egyetem kutatói. Ehhez 48 ezer, ötven éven felüli, 2-es típusú cukorbeteg az Egyesült Királyság Általános Orvosi Kutatói Adatbázisában szereplő adatait elemezték.

Alacsonz vercukor

Kimutatták, hogy a legmagasabb és legalacsonyabb vércukorszinttel rendelkező páciensek egyaránt veszélyben vannak – előbbiek 79%-kal, utóbbiak pedig 52%-kal magasabb halálozási kockázattal számolhatnak.

A legalacsonyabb halálozási kockázatot azoknál a pácienseknél mutatták ki, akik glikohemoglobin-értékei (HbA1c) 7,5 százalék körül voltak.

(Ez az érték a cukorbetegség kezelésének egyik fontos laborparamétere. Segítségével megállapítható, hogy milyen volt a beteg átlagos vércukorszintje a megelőző három hónapban. Egészségeseknél a HbA1c értéke 4-6%.)

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy az inzulint kapó betegek esetében a halálozási kockázat 49 százalékkal magasabb, mint a szájon át adagolt készítményeket szedőknél. A The Lancet brit orvosi lapban közölt tanulmány szerint ennek az lehet az oka, hogy az inzulinra szoruló cukorbetegek általában idősebbek és rosszabb állapotban vannak.

„Ez a tanulmány meglepetést kelthet a szakmában, hiszen az orvosok azt tanulták, hogy a vércukorszintet a lehető legalacsonyabb értékekre kell leszorítani, hogy kivédjék a diabétesz legsúlyosabb következményeit, a szívinfarktust és az agyi érkatasztrófát, a stroke-ot. Most azonban kiderült, hogy a túl alacsony vércukorszint épp olyan veszélyes, mint a túl magas vércukorértékek” – hangsúlyozta a kutatásokat irányító Craig Currie.


Forrás: MTI/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés