2024. Június 15. szombat
Cseh kutatók úgy vélik, minden leendő kismamának ellenőriztetnie kellene a pajzsmirigyét még a teherbeesés előtt. Egy vérvétellel még tünetmentes nőknél is megállapítható, hogy kik azok, akiknél szülés után betegség alakul majd ki.

A korai felismerés nagyon fontos lenne a babák és mamák egészsége szempontjából, hangzott el az Európai Endokrinológiai Kongresszuson. Dr. Eliska Potlukova, a prágai Károly Egyetem munkatársa csaknem 200 nőt követett nyomon a terhesség kezdeti szakaszától kezdve. A résztvevők felének semmilyen pajzsmiriggyel összefüggő panasza nem volt, de vérükből kimutattak egy olyan markert, ami későbbi kockázati tényezőkre utalhat. Harmaduknál a szülést követő két éven belül meg is jelent a betegség.

pajzsmirigyszűrés, terhesség

Potlukova szerint a pajzsmirigyproblémákra hajlamos nők tízezreit lehetne időben kiszűrni, ami nagyon fontos lenne a terhesség problémamentessége szempontjából. „Ha egy fogamzóképes korú nő gyermeket tervez, fel kellene keresnie a háziorvosát vagy a nőgyógyászát, hogy megvizsgálják a pajzsmirigyfunkcióit, és megnézzék, nem szenved-e autoimmun zavarban. Minden fiatal nőnek meg kellene győződnie arról, hogy a pajzsmirigye rendesen működik.”

A terhes nők pajzsmirigyszűrése már sok országban napirendre került. Az Egyesült Államokban elvetették az általános szűrést 2006-ban, mert úgy vélték, nincs bizonyíték arra, hogy bármit segítene a felismerés. A legtöbb országban, köztük az Egyesült Királyságban is csak a magas rizikójú csoportokat szűrik, például akiknek a családjában előfordult már pajzsmirigy-betegség, vagy korábban ilyen panaszaik voltak.

Sue Jacobs, a brit Királyi Szülésznőképző szülésznő oktatója szerint több bizonyíték szükséges az általános szűrés bevezetéséhez. „Az Egyesült Királyságban széles körű a terhesgondozás, már a terhesség lehető legkorábbi szakaszától kezdve. Ez jó kiindulási alapot biztosít a nők megfigyelésére a terhesség alatt és közvetlenül utána.” A kutatást egy jó irányba megtett lépésnek minősítette, de véleménye szerint nagyobb populációban is meg kell ismételni.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés