2024. Június 24. hétfő

A pajzsmirigy túlműködése

pajzsmirigy-túlműködés, pajzsmirigyhormon, hormon
1 . oldal
Mi okozza? -  Tünetek -  Miért nehéz a pontos diagnózist felállítani? -  Kezelése -  Gyulladás is lehet
A pajzsmirigy hormonja szinte valamennyi szervünk működéséhez szükséges, így hiánya mindenféleképpen bajt okoz, mely az enyhétől a súlyos formáig terjedhet. Jellegzetes tünetei vannak, s egyszerű, napi egyszeri hormonpótlással a tünetek és panaszok megszüntethetők. Nézzük most mi a helyzet, ha éppen ellenkezőleg, túl sok pajzsmirigyhormonunk van. Vajon ez is baj?

Sajnos éppen úgy, mint a hormonhiányban, a hormon túltermelődéskor is akár életveszélyes helyzet is kialakulhat, tehát a sok hormon sem jó szervezetünknek. A pajzsmirigyhormon túltermelődése viszont általában hamarabb okoz súlyos panaszokat, mint a gyakoribb és mérsékeltebb pajzsmirigyhormon-hiány.

Mi okozza?

Okozhatja a hormon fokozott termelődését, az úgynevezett hipertireózist a pajzsmirigy gyulladása, a pajzsmirigyben levő göb "önállósodása", túl sok jód, pajzsmirigyhormon-elválasztást serkentő hormon túltermelődése az agyalapi mirigyben, bizonyos speciális daganatok, túl sok pajzsmirigyhormon-bevitel (pl. az alulműködés kezelésekor), és még sok speciális betegség, de kiemelten kell beszélnünk a pajzsmirigy autoimmun betegségéről ez pedig a Graves-Basedow-kór.

Pajzsmirigy túlműködés

Tünetek

Nyaki és szemtünetek

Erre a betegségre a következők jellemzőek: a pajzsmirigy diffúzan megnagyobbodik, s a nagy vérteltsége miatt pulzál (lüktet) is, és felette surranás tapintható. (Ha ilyen betegnek a pajzsmirigye felé tesszük kezünket, ez már így is érezhető.) A szemek kidüllednek, a szemrés tágabb, a szemfehérje is kilátszik, ritkább lesz a szempillacsapás, a tekintet riadtnak látszik, a szemek csillognak, élénkek, izgatottak. Ezek általában mindkét szemre vonatkoznak, de a szemtünetek egyoldaliak is lehetnek.

Szív és vérkeringés, légzés

A beteg sorsa szempontjából a szem eltérései mellett a legfontosabb tünetek a vérkeringés szerveinek, elsősorban a szívnek a változásai. A szívműködés szapora, fulladás jelentkezhet, amely terheléskor kifejezetten romlik, a vérnyomás mérsékelten megemelkedik, s a betegség hosszabb idejű fennállása esetén (kezelés nélkül) a szív üregei kitágulnak, a szív munkájának teljesítménye csökken, s súlyos ritmuszavarok jelentkezhetnek.

Anyagcsere és bőrtünetek

A tünetek másik része az alapanyagcsere meggyorsulása folytán alakul ki. Emiatt a jó étvágy mellett a testsúly csökken. A bőr meleg és nedves, fokozott izzadás észlelhető, a beteg a meleget rosszul tűri. Jellemző a hajhullás és korai őszülés is. A betegeknél legtöbbször hőemelkedés alakul ki, csak a legsúlyosabb esetben jelentkezik láz, s ilyenkor már a rossz étvágy, émelygés, hányás, folyadékvesztés súlyos, életveszélyes állapotot vált ki.

Idegrendszeri tünetek

Jellemző a kismértékű hízás, a nagyobb visszatartott folyadéktartalom, a csökkent bélmozgások miatti székrekedés. Vérképzőrendszeri tünetek: mérsékelt vérszegénység, a vasfelszívódás romlása, illetve néha a folsav és B12vitamin felszívódásának romlása miatt.

-------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

------------------------------------------------------------------------------------------

Miért nehéz a pontos diagnózist felállítani?

A felsorolt sokféle tünetek mindegyikével egy beteg esetén ritkán találkozunk, gyakoribb, hogy csak bizonyos tünetek jelennek meg. Sokszor okoz diagnosztikus nehézséget, hogy a tünetek "szegényesek", például vagy csak hasmenés észlelhető, vagy "csak" szapora a szívműködés, vagy "csak" hőemelkedése van az illetőnek. Idős korban is igen nehéz a pajzsmirigy-túlműködést diagnosztizálni, hiszen ilyenkor általában már egyébként is észlelhető szív- és keringési eltérés, s a panaszok rosszabbodását a már meglévő szív- és érrendszeri betegséggel magyarázzák.

Az időseknél már ritkábban alakulnak ki a szemtünetek, s az idegrendszeri tünetek is háttérbe szorulnak, inkább nagyon fáradékonyak a betegek, vagy alig tudnak mozogni, gyengék az izmaik, vagy a hasmenés tereli a gyanút esetleges pajzsmirigyeltérésre. Tudni kell azonban, hogy a fenti tünetek más betegségekben is előfordulhatnak, így az orvos feladata ezek kizárása és elkülönítése.

Kezelése

A pajzsmirigy-túlműködés diagnózisa – ugyanúgy, mint a pajzsmirigytúltengéssé is – viszonylag egyszerű: vérvétel, a pajzsmirigy ultrahangja, valamint a pajzsmirigy izotópos vizsgálata szükséges hozzá. Kezelése már kissé bonyolultabb, mint a pajzsmirigy alulműködésé, mivel nemcsak a gyógyszer lehetőség áll rendelkezésre, hanem szól jöhet műtét és izotópkezelés is. Ez attól függ, hogy milyen eredetű a pajzsmirigy túlműködése (fentebb a Graves-Basedow-kórról beszéltem), de sok egyéb tényező is fontos: beteg életkora, a pajzsmirigy nagysága, göbös volta, a társuló egyéb betegségek stb.

Gyulladás is lehet

A pajzsmirigy-túlműködést okozó sokféle betegség közül még néhány szót kell ejteni a pajzsmirigygyulladásról is. Ennek is több formája ismert, van fertőzéses eredetű (például gennyes gyulladással járó bakteriális), de létezik olyan formája is, amely felső légúti huruthoz kapcsolódik, vírusok okozzák. Ilyenkor sokszor fel sem merül a pajzsmirigy; érintettségének gyanúja, mivel amúgy is fáj a torkunk, észre sem vesszük a nyaki-pajzsmirigytáji fájdalmat, amely nyelésre fokozódik, s ez az állkapocs és a fül felé sugárzik. Mindezeket a felső légúti hurut velejárójaként értelmezzük. A pajzsmirigy ilyenkor megduzzadhat, felette a bőr meleggé és pirossá válhat. A betegek többsége lázas, rossz a közérzete.

A betegség kezdetén gyakran alakul ki pajzsmirigyhormon fokozott kiáramlása, pajzsmirigy-túlműködés, mely néhány heti fennállás után magától is gyógyulhat.

Egyéb fontos változata még a pajzsmirigygyulladásoknak az úgynevezett autoimmun forma (amelyben a szervezet a saját sejtjeit támadja). Ilyenkor a pajzsmirigy lassan, diffúzan növekedik, általában nem fájdalmas, és tömött. Néha azonban göbök tapinthatóak benne. A betegek nagyobb részének pajzsmirigy-túlműködése nincs, általában panaszmentesek, csak a betegség kezdetén észlelhető a pajzsmirigy-túlműködés, mely alulműködésbe csap át.

Láthatjuk tehát, hogy ez összetett kérdés, és még igazoltan túlműködő pajzsmirigy esetében sincs mindig szükség kezelésre.

És még egy nagyon fontos dolog érvényes a pajzsmirigy betegségére: a pajzsmirigy nagysága, göbös vagy nem göbös volta nem függ össze a működésével! A pajzsmirigy alul- és túlműködése a mirigy funkcióját mutatja, de a nagysága ettől független. Ezért szükséges a kivizsgáláskor is a működését mérni (vérvétellel), az alakját, nagyságát, göbösségét pedig ultrahang, izotóp vagy röntgenvizsgálatokkal. Az ultrahangos vagy izotópos lelet persze a vérvételi lelettel együtt értékelve jelezheti a funkcióját.


Szerző: Dr. Jakab Csilla

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés