2024. Május 21. kedd

Fókuszban: Pajzsmirigy

pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigybetegség igen változatos formákban nyilvánulhat meg, ezért felismerése, azonosítása nem könnyű. A pajzsmirigyhormon szintjének csökkenése és a kialakult tünetek hormonpótlással megszüntethetőek.


BŐVEBBEN


A gyerekeknél viszonylag gyakori problémának számít a székrekedés, mely elsősorban a nem megfelelő étkezés és a kevés folyadékfogyasztás eredménye, amit gyakran csak tetéz a sokakra jellemző mozgáshiány. A székrekedés azonban van, hogy hormonproblémára, azon belül is pajzsmirigy alulműködésre utal. Dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusát kérdeztük a témában.
BŐVEBBEN


A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a vérvizsgálat és pajzsmirigy ultrahang vizsgálat is elengedhetetlen.
BŐVEBBEN


Folyamatos vizsgálatok tárgya, hogy a túlsúly a pajzsmirigybetegségek egyik tünete vagy éppen az elhízás növeli-e a pajzsmirigy betegségek kialakulásának rizikóját. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista összefoglalja a tudnivalókat és ismerteti a testsúlycsökkentés lehetőségeit pajzsmirigy alulműködés esetén.
BŐVEBBEN


Aki rendszeresen fáradtnak, kimerültnek, kedvetlennek érzi magát, meglassult, nagy az alvásigénye, száraz a bőre, hullik a haja, esetleg hízik/nem tud fogyni, hiába figyel az étkezésére, székrekedésre hajlamos annak lehet, hogy Hashimoto-betegség miatt kialakult pajzsmirigy alulműködése van. Jó hír, hogy szakorvosi vizsgálattal ez könnyen felderíthető, a betegség tünetei pedig gyógyszeres kezeléssel és egészséges életmóddal jelentős mértékben enyhíthetők vagy megszüntethetők.
BŐVEBBEN


Mikor váltson pajzsmirigy gyógyszert?
A pajzsmirigy betegségek nagy része gyógyszeresen kezelendő, melynek során pótolják a hiányzó hormonokat, illetve ellenkezőleg, gátolják a pajzsmirigy hormontermelését. A terápia gyakran élethosszig tart, ám ez idő alatt előfordulhat, hogy változtatni kell a dózison, esetleg más készítményre szükséges váltani.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés