2023. Szeptember 28. csütörtök

Fókuszban: Pajzsmirigy

pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigybetegség igen változatos formákban nyilvánulhat meg, ezért felismerése, azonosítása nem könnyű. A pajzsmirigyhormon szintjének csökkenése és a kialakult tünetek hormonpótlással megszüntethetőek.


BŐVEBBEN


Mikor váltson pajzsmirigy gyógyszert?
A pajzsmirigy betegségek nagy része gyógyszeresen kezelendő, melynek során pótolják a hiányzó hormonokat, illetve ellenkezőleg, gátolják a pajzsmirigy hormontermelését. A terápia gyakran élethosszig tart, ám ez idő alatt előfordulhat, hogy változtatni kell a dózison, esetleg más készítményre szükséges váltani.
BŐVEBBEN


Hogyan befolyásolja a táplálkozás a pajzsmirigy működését?

A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint hazánkban, melynek fő oka, hogy jódszegény településnek számítunk, pedig ez a nyomelem igen fontos a pajzsmirigy egészséges hormontermelése szempontjából. Szabó Luciát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát arról kérdeztük, hogyan befolyásolja a mirigy működését a táplálkozásunk.


BŐVEBBEN


Tévhitek a pajzsmirigyzavarokról

Szinte nincs is olyan család, melynek tagjai közt ne lenne legalább egy valaki, aki ne küzdene valamilyen pajzsmirigyzavarral. Sajnos a probléma népbetegségnek számít, és számtalan gondot generál. Bár sokakat érint, mégis rengeteg a tévhit vele kapcsolatban. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a leggyakoribbakat oszlatta el.


BŐVEBBEN


A pajzsmirigy vizsgálata

Ezek a vizsgálatok a legszükségesebbek ahhoz, hogy megbizonyosodjunk a pajzsmirigy egészséges állapotáról illetve elváltozásáról.


BŐVEBBEN


Gyógynövények segítik a pajzsmirigy működését

A pajzsmirigyzavarok számtalan embert érintenek Magyarországon, mégis a legtöbben nincsenek tisztában azzal, problémájukra való kezelést mely gyógynövényekkel lehetne kiegészíteni.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés