2024. Június 24. hétfő
Nem használ eléggé az adott kezelés -  Túlkezelés esetén -  Pajzsmirigy eltávolítás után -  Terhesség esetén -  T3-ra is szüksége van
A pajzsmirigy betegségek nagy része gyógyszeresen kezelendő, melynek során pótolják a hiányzó hormonokat, illetve ellenkezőleg, gátolják a pajzsmirigy hormontermelését. A terápia gyakran élethosszig tart, ám ez idő alatt előfordulhat, hogy változtatni kell a dózison, esetleg más készítményre szükséges váltani.

Nem használ eléggé az adott kezelés

Amennyiben valakit pajzsmirigyzavarral diagnosztizálnak és gyógyszeres terápiát irányoznak elő, úgy az orvos az adott készítmény felírásánál és dózisánál figyelembe veszi a beteg TSH, T3, T4 értékeit, életkorát, testtömegét, egyéb betegségeit, más gyógyszereit stb. Amennyiben hosszú hónapok után sem megfelelőek a laboreredmények, illetve a tünetek nem javulnak, a gyógyszer adagot nagy valószínűséggel emelni kell (de az is lehet, hogy helytelenül szedi a készítményt) - természetesen szakorvosi egyeztetés után. Pajzsmirigy alulműködésben a hormonpótlásra használt készítmények rossz felszívódása esetén (pl. lisztérzékenység, felszívódási zavarok, bizonyos gyógyszerek hatására) a készítmény nem hasznosul megfelelően, ezért stabilabb felszívódású, a hatóanyagot oldott formában tartalmazó készítményre érdemes váltani.

Mikor váltson pajzsmirigy gyógyszert?

Túlkezelés esetén

Bár kevesebb szó szokott esni a túlkezelésről, ám egyáltalán nem ritka. Erre főleg az szokta felhívni a figyelmet, ha az ellenkező pajzsmirigyzavar tünetei lépnek fel. Például, ha valakit pajzsmirigy alulműködéssel túlkezelnek, akkor szapora szívverésről, idegességről, izzadásról, alvászavarról számolhat be, míg pajzsmirigy túlműködés túlkezelése esetén aluszékonyság, depresszió, bőrszárazság, alacsony pulzus és székrekedés léphet fel. Ezeket jelezni kell az orvosnak, aki laborvizsgálat után a dózis csökkentését javasolhatja.

Pajzsmirigy eltávolítás után

Vannak olyan állapotok, amikor a pajzsmirigy eltávolítása szükséges. Amennyiben ezt pajzsmirigy túlműködésere használt gyógyszer szedése előzte meg, úgy a műtét után erre már nem lesz szükség. Ellenben – mivel pajzsmirigy nélkül lehet élni, de az általa termelt hormonok nélkül nem- hormonpótló terápia indokolttá válik.

Terhesség esetén

A terhesség igen kényes állapot a pajzsmirigy hormontermelése szempontjából, ugyanis a baba a 16. hétig az anya pajzsmirigy hormonjaira van utalva, azt használja. Ezért, ha az anyának kevés a pajzsmirigy hormonja, akkor a baba sem fog elegendő mennyiséghez hozzájutni, ami komoly bajokat, fejlődési rendellenességeket eredményezhet. Mivel az idő előrehaladtával a baba több hormont igényel, nem ritka, amikor a várandósság során emelni kell az alkalmazott készítmény dózisán (ez természetesen semmi kárt nem okoz a magzatnál).

T3-ra is szüksége van

Amennyiben valaki pajzsmirigy alulműködéssel küzd, úgy a legtöbb esetben olyan készítményt kap, amely a T4 hormont pótolja. (A T4 egy inaktív hormon, ami átalakul az aktív T3-má). A T4 terápia előnye, hogy a T4 felezési ideje hosszabb a T3-hoz képest, vagyis a bevétel után hosszabb ideig marad a szervezetben, stabilabb lesz a vérszintje és a hatása is- mondja dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa.

 

Azonban ritkán előfordulhat, hogy csupán T4 pótlás nem hozza meg a kellő eredményt, és szükség van T3 kiegészítésre is. Erre általában akkor kerül sor, ha túl magas az ún. rT3 (reverz T3) szintje (ez a T4-ből hibásan keletkezik, így inaktív hormon. A probléma nagy mennyiségű rT3-mal az, hogy képes kiszorítani a “jó” T3-at, így az a sejtekben nem tudja elvégezni a feladatát).

 


Forrás: Endokrinközpont
2023. 04. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés