2024. Április 15. hétfő

Hashimoto: magas pulzA Hashimoto-kórban érintetteknél az immunrendszer a pajzsmirigy sejtjeit támadja meg, vagyis autoimmun betegségről van szó. Ennek a folyamatnak a következménye, hogy a pajzsmirigyműködés különböző stádiumokon átjutva végül lelassul – a tünetek pedig a stádiumoknak megfelelően alakulnak. Igaz, nem mindenkinél jelennek meg nagyon feltűnő panaszok, a betegség egy ideig akár tünetmentes is maradhat.
[img_assist|nid=51887|title=|desc=Hashimoto-kór: Mit mutat a pajzsmirigy ultrahang|link=none|align=left|width=440|height=294


•A pajzsmirigy vizsgálatában gyors, fájdalommentes az ultrahang.Az első, túlműködő stádiumban a pajzsmirigy szövetéből sok hormon szabadul fel, tehát túlműködésre utaló tünetek jelentkezhetnek, mint például magas pulzus, meleg, nedves bőr, a menstruációs ciklus zavarai, esetleg hőemelkedés. Előfordulhat a pajzsmirigy megnagyobbodása is.
•A második, alulműködő fázisban az ellentétes irányba tolódik a folyamat: alacsonyabb lesz a pajzsmirigyhormon szint és a tünetek alulműködésre utalnak. A bőr hidegnek, száraznak tűnhet, ahogyan a haj is száradni, töredezni kezd, székrekedés, erős hidegérzékenység, fogyási képtelenség mutatkozik, továbbra is menstruációs zavarok lehetnek jelen, előfordulhat koraszülés, vetélés. Laborvizsgálatokkal a magas koleszterinszintre is fény derülhet.
•A folyamat végül beállhat egy bizonyos szintre. Ha a szövetpusztulás még nem volt túl nagy mértékű, a pajzsmirigy valamilyen szinten még el tudja látni a feladatát, ha azonban mégis, akkor ún. szubklinikus pajzsmirigy alulműködéssel kell számolni, vagyis azzal, hogy ezután már mindig pótolni kell a hormonokat. ustól a hízásig]

Hogyan lehet diagnosztizálni a Hashimoto-kórt?

A Hashimoto-kór diagnosztizálása és kezelése endokrinológiai feladat, és három alapvető lépés mindenképpen szükséges hozzá. Az első a tünetek feltérképezése – ez a vizit során megtörténik. A második lépés a laborvizsgálatok elvégzése. Ilyen esetben nem csak a TRH-t (trombocita) és a pajzsmirigy hormonok szintjét ellenőrzik, de a pajzsmirigy autoimmun markerek (jelzők) jelenlétét is vizsgálják. Vagyis a TSH laborparaméter mellé szükséges a szabad hormonok vizsgálata (fT3, fT4), amelyekkel felmérhető, hogy a pajzsmirigy mennyire károsodott, illetve aktuálisan milyen állapotban van a hormonháztartás. Az anti-TPO és az anti-TG értékek pedig azt döntik el, hogy van-e autoimmun aktivitás, tehát gyulladás van-e a szervezetben. A pajzsmirigy ultrahang nagy segítség a Hashimoto kór diagnosztikájában.A vérvétel mellé pajzsmirigy ultrahang elvégzése is szükséges. a pajzsmirigy gyulladását ugyanis az ultrahang is mutatja. A Hashimoto-kór esetén a pajzsmirigyet inhomogénnek, echoszegénynek írják le, lehetnek benne göbök is.
Ultrahangvizsgálat esetén az echogentiás vagy echoszerkezet röviden attól függ, hogy az adott szövet milyen mértékben képes visszaverni a gép által kibocsátott ultrahanghullámokat. A különböző szövetek echogenitása más és más, így az esetlegesen kimutatott képlet echogenitása mindig relatív fogalom. Pajzsmirigy esetében az echoszegény kifejezés azt jelenti, hogy az adott területek sötétszürkének, majdnem feketének tűnnek, mert kevés hanghullámot vernek vissza. Ebben az esetben ez a normálistól való eltérésre utal.

- Ha pajzsmirigygöböt találunk, annak jellemzésénél meg kell adni a pontos helyét és méretét. A pajzsmirigygöbök teljes leírásánál ki kell térnünk a göb összetételére, echogenitására, határaira, orientációjára, meszesedés jelenlétére és típusára, erezettségére (vascularisatio) és az esetleges pajzsmirigyen kívüli terjedésre. Az összkép és a méret együtt jelzi a rosszindulatúság kockázatát, és támpontot jelent a kezelési javaslat megfogalmazásához. Ha több göb is van, mindet le kell írni, és kezelési döntést mindre külön kell meghozni – ismerteti dr. Bánhegyi Barbara, az Ultrahangközpont radiológusa. – Mindent összevetve az ultrahang a legtöbb esetben választott képalkotó módszer a pajzsmirigygöbök megítéléséhez, mivel könnyen, gyorsan elérhető és nem jár ionizáló sugárzással. Ezenkívül a pajzsmirigy felületes elhelyezkedése lehetővé teszi a magas frekvenciával való ultrahang vizsgálatot a még pontosabb megítéléshez.
Forrás: Ultrahangközpont
2024. 02. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés