2022. Október 02. vasárnap

Depresszió-veszélyben a cukorbeteg kismamák

szülés utáni depresszió, cukorbetegség
1 . oldal
Kétszeres a szülés utáni depresszió valószínűsége azoknál a nőknél, akiknél terhességük alatt vagy kismamaként cukorbetegséget állapítottak meg – közölték amerikai kutatók.

„A szülés utáni depresszió nagyon komoly betegség, amely évente az anyák 10-12 százalékát érinti. Hosszú távú negatív hatása lehet az érintett nőkre, de gyerekeikre és családjukra is” – mondta Katy Backes Kozhimannil, a Harvard Egyetem orvosi iskolájának munkatársa, akinek tanulmánya a Journal of the American Medical Association című szaklapban jelent meg.

cukorbetegség, szülés utáni depresszió

Backes és munkatársai 11 ezernél több terhes nő adatait elemezték, akik 2004 júliusa és 2006 szeptembere között egy New Yersey-ben végzett egészségügyi felmérésben vettek részt. Az adatokat félévvel a szülés előtt kezdték gyűjteni, és utána még egy évig folytatták.

A szakemberek szerint azok a nők, akiknél diabéteszt állapítottak meg a vizsgált időszakban, kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek szülés utáni depresszióban. Ez érvényes volt a cukorbetegség minden típusára, így a terhesség alatti cukorbetegségre is.

Kozhimannil úgy véli, hogy a szülés utáni depressziót az esetek túl kis hányadában diagnosztizálják és kezelik, ezért is fontos, hogy újabb kockázati tényezőjére derült fény. „A jó hír, hogy a depresszió és a diabétesz is kezelhető” – hangsúlyozta a kutatónő.


Forrás: MTI
2009. 02. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés