2024. Június 25. kedd
A szülés utáni depresszió megelőzésének bizonyítottan hatásos módja, ha az arra fogékony nők olyan anyákkal beszélgetnek, akik maguk is átestek a depresszión, állítják kanadai kutatók. Brit szakemberek szerint a segítséget a védőnők képzése jelentheti.

A nők mintegy 13%-a szembesül a szülés utáni depresszió jelenségével a szülést követő évben. Ennek ellenére kevéssé felismert és kezelt, mivel a tünetek nehezen ismerhetők fel és az érintettek nem ismerik a kezelési lehetőségeket. Bár antidepresszánsokkal kezelhető az állapot, a legtöbb nő, főként a szoptatás ideje alatt elutasítja bárminemű gyógyszer szedését. A pszichológiai kezelés egy lehetséges alternatívát nyújt a kezelésre, viszont ennek hatásossága tisztázatlan.

szülés utáni depresszió

Utóbbi felderítését célozta meg egy nagyméretű brit kutatás, melyben több mint négyezer anya, valamint külön a szülés utáni depresszió felismerésére és kezelésére oktatott védőnők vettek részt.

A kutatást vezető Dr. Jane Morrell és munkatársai megállapították, hogy a szülés után hat illetve tizenkét hónappal azok az anyák, akiket a külön erre a célra képzett védőnők heti rendszerességgel látogattak, szignifikáns javulást mutattak depresszív tüneteiket illetően, azokhoz képest, akiket csak általános védőnők látogattak.

Egy másik felmérés során, melyet Dr. Cindy-Lee Dennis és kollégái végeztek Kanadában, telefonos lelki segély beszélgetések hatását vizsgálták a szülés utáni depresszió kialakulásának megelőzésében az arra fogékony nőknél.

Azt találták, hogy a telefonos segélyben részesülő nők esetében a depresszió kialakulásának valószínűsége felére csökkent a kontrollcsoportéval szemben. Az anyák fogékonyak voltak a telefonos lelki támogatásra és több mint 80%-uk elégedett volt az eredménnyel, valamint szívesen ajánlották barátaik számára.

A nőket és családtagjaikat fel kell világosítani a szülés utáni depresszióról, hogy felismerjék a tüneteket, és a kezelésnek elérhetőnek és kényelmesnek kell lennie az anyák számára – mondta Dr. Dennis.


Forrás: Medipress
2009. 01. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés