2024. Június 25. kedd

Megnyugodhatnak a depressziós kismamák

terhesség, depresszió, antidepresszáns
1 . oldal

Nem kell tartani az antidepresszáns gyógyszerek magzatkárosító hatásától, és biztonsággal szedhetik az ilyen gyógyszereket a terhesség első trimesztere alatt a kismamák, állapították meg kanadai kutatók.


Dr. Anick Bérard és kutatócsoportja megállapította, hogy a depresszió ellen felírt gyógyszerek nincsenek hatással a magzati fejlődésre. „Ez az első kutatás, mely pszichiátriai betegségben szenvedő kismamák által szedett antidepresszánsok következményeit vizsgálja az első trimeszter alatt” – mondta Dr. Bérard.

terhes nő, depresszió, antidepresszáns, terhesség

A Montreal Egyetem kutatócsoportja több mint kétezer, mentális rendellenességgel diagnosztizált terhes nő adatait elemezte, akiket antidepresszáns gyógyszerekkel kezeltek a várandósság előtt legalább 30 napig. A kutatásban a halvaszületéseket és az élveszületéseket is figyelembe vették, és a rendellenességeket széles skálán határozták meg az arcdeformációtól a szívbetegségekig.

Az eredmény kimutatta, hogy az antidepresszánsok használata nem hozható összefüggésbe a születési rendellenességekkel. „Reméljük, hogy ezek a megállapítások segítenek az orvosoknak és a nőknek eldönteni, hogy éljenek-e ezekkel a szerekkel a várandósság alatt”.


Forrás: Medipress, Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés