2024. Július 15. hétfő
A baby blues, vagyis a szülés utáni pszichés levertség hagyományosan az anyák problémája, egy kutatás szerint azonban a férfiak negyede is érintett lehet, ami hosszú távon ráadásul a gyerekekre is rossz hatással lehet.

Az Oxford Egyetem kutatása szerint a férfiakat ugyanúgy megviselhetik a szülővé válás nehézségei, mint a nőket. A gyermekneveléssel felmerülő költségek, a párkapcsolati változások és az apasággal járó felelősség, tetézve az alváshiánnyal és az otthoni feladatok számának növekedésével, mind rányomhatják bélyegüket az apák mentális egészségére.

apa, csecsemő, szülés, depresszió, baby blues

A kutatás során nyolcezer gyermek mentális egészségét és viselkedését vizsgálták. Születésük után felmérték az apák mentális egészségét, és idővel folyamatosan vizsgálták a gyerekek viselkedési és pszichés problémáit.

Az apává válás után nyolc héttel a férfiak közel 4%-át ítélték pszichésen levertnek. Hét évvel később az ő gyermekeiket kétszer nagyobb eséllyel érintették olyan pszichés problémák, mint a szorongás és a hiperaktivitás, emellett viselkedési problémák is gyakoribbak voltak körükben, és nehezen jöttek ki más gyerekkel.

A kutatók egyike, Dr. Paul Ramchandani szerint bár az anyaszerep kétségtelenül elsődlegességet élvez a terhesség alatti szolgáltatások során, érdemes lenne megfontolni ezek kiterjesztését az apákra is.


Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés