2024. Július 15. hétfő
Tinédzserkorban természetes a szülőktől való lassú eltávolodás, ám az apa-gyermek kapcsolatot tovább rontja a szülők válása – jelent meg a Journal of Marriage and Family című szaklapban.

Bár az apák részvétele a gyermekek nevelésében az elmúlt évtizedekben nagymértékben nőtt, rendszerint most is az édesanyák töltik be az első számú gondozó szerepét. Ha válásra kerül a sor, az apa nehéz helyzetbe kerül, és még eredeti, általában lazább kapcsolatát is nehezen tudja fenntartani gyermekeivel.

apa gyermek kapcsolat válás

Dr. Alan Booth szociológus, fejlődéstan és demográfia professzor munkatársaival olyan felmérést végzett, melynek során fiatalokat kérdeztek meg szüleikhez fűződő kapcsolatukról. A középiskolások 71 százaléka számolt be szoros kapcsolatról az édesanyjával, és 57 százalékuk állította, hogy szoros a kapcsolata apjával. Öt év elteltével a résztvevőknek újra ugyanezeket a kérdéseket tették fel. Kiderült, hogy az elvált szülők gyermekei közül már csak 25 százalék ápolt szoros kapcsolatot apjával, míg ugyanez a szám a teljes családban élőknél 48 százalék volt. Az anyával való kapcsolatot nem nagyon befolyásolta a válás.

„Azok a fiatalok, akiket szoros kapcsolat fűz az apjukhoz, rendszerint az anyjukhoz is erősebben kötődnek, és általában véve jobban érzik magukat a világban” – mondja Dr. Booth, aki munkacsoportjával a jövőben az apákat szeretné megkérdezni a témában, hogy kiderüljön, ők mit gondolnak a válás utáni szülő-gyermek kapcsolatról.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés