2024. Június 25. kedd

A szülés utáni depresszió veszélye már a terhesség alatt kimutatható

szülés utáni depresszió, terhesség, CRH, hormon
1 . oldal
Egy hormon szintjének változása már a terhesség alatt választ adhat arra, hogy mely nőknél alakulhat ki szülés utáni depresszió – közölték hétfőn amerikai kutatók.

Tanulmányukban száz nőt vizsgáltak a Kaliforniai Egyetem kutatói. Megállapították, hogy a szülés utáni depresszióban szenvedő 16 kismama közül 12 vérében magas volt annak a hormonnak a szintje, amely a terhesség középidejében kering a méhlepényben.

szülés utáni depresszió, terhesség

A kortikotropin-kibocsátó hormont (CRH) az agyban a hipotalamusz termeli, ez a szervezet vészhelyzetre, stresszre reagáló anyaga, ez indítja el a „küzdj vagy menekülj” választ. A terhes nőknél a placenta százszor nagyobb mennyiségben bocsát ki CRH-t, mint amennyit a hipotalamusz más körülmények közt termel. Ez a hormon készíti fel a várandós nő testét a szüléssel járó stresszre. A szülés után azonban ennek a hormonnak a szintje is jelentősen visszaesik, ezáltal megvonásos tüneteket okoz az endokrin rendszerben – mondta Ilona Yim, a kutatás résztvevője.

A CRH egy sor más hormon termelődését is elindítja és növeli, például a kortizol stresszhormonét. A hibásan működő endokrin rendszer által termelt stresszhormonok mentális rendellenességeket, így depressziót is kiválthatnak. „Az öngyilkosok agyában megemelkedett szintet találni ezekből a stresszhormonokból” – tette hozzá Yim. A szülés utáni depresszió azokat sújtja, akiknél a legnagyobb változás áll be a CRH szintjében. Azok a nők vannak a leginkább kitéve veszélynek, akiknél a 25. terhességi hét után magas a kortikotropin-kibocsátó hormon szintje.

A szülés utáni depresszió minden ötödik nőt érint, kialakulásának kockázatát a korábbi depressziós epizód, a szociális támogatás hiánya, az alacsony önértékelés és a stresszel telt terhességi időszak is növeli az Archives of General Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány szerint.


Forrás: MTI
2009. 02. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés