2022. Október 01. szombat
A terhesség korai szakaszában szedett antidepresszánsok miatt kétszeresére növekedhet az újszülötteknél a szívhibák kockázata, közölték dán és amerikai kutatók.

Tanulmányukban azt is hangsúlyozzák azonban, hogy a szelektív szerotonin visszavételt gátló antidepresszánsokat (SSRI-ket) szedő nők gyerekeinek messze túlnyomó része veleszületett szívhiba nélkül jön világra.

terhesség, antidepresszáns, szívhiba

A vizsgálat a fogantatás előtti 28. naptól az azt követő 112. napig tekintette át a kockázat változását. Az említett antidepresszánsfélék közé tartozó hatóanyagok szedése mellett átlagosan kétszer több újszülöttnél találtak ilyen rendellenességet. A szertralin hatóanyagú szer esetében a kockázat háromszoros volt, a citalopram hatóanyag mellett kétszeres fölött, ha pedig egynél többféle szert szedett az anya, akkor négyszeresnek találták a kockázatot.

250 terhességből átlagosan egy gyerek jön világra a vizsgált szívhibával, a kockázat növekedését ehhez viszonyították a kutatók – olvasható a British Medical Journal című szaklap online kiadásában.


Forrás: MTI
2009. 10. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés