2022. Október 02. vasárnap
A terhességi szövődmények elkerülésére szedett kis dózisú aszpirin nem árt a magzatok fejlődésének – állapították meg francia kutatók ötéves gyerekek vizsgálatával.

A Roueni Egyetemi Kórház munkatársai Stephane Marret vezetésével olyan gyerekeket vizsgáltak, akik a 33. terhességi hét előtt jöttek világra. Az anyáknál terhességi szövődmények léptek fel, például magas vérnyomás, vese- és immunrendszeri problémák. Egy részüknek ezért kis dózisú aszpirin szedését írták elő, körülbelül 12-13 hétig a szülést megelőzően.

terhesség, aszpirin

Marret és kollégái a megszületett gyerekek egészségi állapotának értékelését öt évvel később végezték, és nem találtak összefüggést a terhesség alatti aszpirinszedés és a gyerekek egészségi állapota között. A halvaszületés, csecsemőhalálozás, agyvérzés és más agyi sérülések aránya nem tért el az aszpirint szedő, illetve nem szedő anyák gyerekeinél.

A kutatásvezető szerint további vizsgálatok szükségesek az adatok igazolására. A tanulmányt a Pediatrics című szakfolyóirat januári száma közli.


Forrás: MTI
2009. 12. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés