2024. Június 24. hétfő
A terhesség alatti klinikai depresszió és szorongás a magzatnál növeli az alacsonyabb születési súly, később pedig a csecsemőkori halálozás esélyét – derült ki egy kutatásból.

A témát először vizsgálták nem nyugati népességben, mégpedig vidéki bangladesi nők körében. A svéd Karolinska Intézet kutatói a bangladesi vidékfejlesztési bizottsággal együttműködve 720, terhessége harmadik trimeszterében lévő nő mentális egészségét mérték fel, majd a szülés utáni 6-8 hónapig követték állapotukat.

terhesség, depresszió, szorongás

A terhesség alatt a nők 18%-ánál diagnosztizáltak depressziót, negyedüknél pedig szorongást. Ezek a nők nagy eséllyel szültek nagyon kicsi babát, márpedig az alacsony születési súly szoros összefüggésben áll a csecsemőkori halálozás megnövekedett rizikójával, ami viszont mentális problémákhoz vezethet, így ördögi kör alakul ki – mondta el Hashima-E- Nasreen vezető kutató.

A BMC Public Health című szaklapban közölt tanulmány megállapítása szerint a mentális problémák a szegénység, az alultápláltság és az alacsony szocioökonómiai státusz mellett a csecsemőkori halálozás és a rossz gyermekkori egészség elsődleges kiváltói közé tartoznak, és szerepet játszanak a dél-ázsiai országok rossz egészségügyi helyzetében is.


Szerző: Vital
2010. 09. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés