2024. Május 23. csütörtök
Azoknak a várandós nőknek, akik dohányosok társaságában töltik napjaikat, némiképp nagyobb a kockázatuk arra, hogy magzatuk halva születik – állapították meg kanadai kutatók.

A passzív dohányosok körülbelül egy százalékát szívják be annak a füstmennyiségnek, ami az aktívan cigarettázók tüdejébe jut, ám a szakemberek szerint ez is árt a magzatnak, a cigarettafüstben lévő káros kémiai anyagok ugyanis rontják a méhlepény vérellátását.

halva születés, passzív dohányzás

Joan Crane és munkatársai egy egészségügyi adatbázis mintegy 12 ezer állapotos kanadai nőre vonatkozó adatait elemezték. A nők összesen 11 százaléka volt kitéve passzív dohányzásnak. A terhesség harmadik trimeszterében a dohányfüstöt passzívan beszívó nők között 0,83 százalék volt magzatuk halva születésének aránya, míg azok körében, akik környezetében nem dohányoztak csak 0,37 százalék.

Bár mindez a kutatók szerint nem jelent ok-okozati kapcsolatot a dohányfüst jelenléte és a halva születés között, az összefüggés jelentőségét mutatja, hogy más lehetséges kockázati tényezők – például az anya életkora, alkohol- és drogfogyasztása – figyelembe vétele után is háromszor nagyobb esélye volt a halva születésnek azoknál, akik passzívan dohányoztak.

A terhességük alatt cigarettafüstnek kitett anyák újszülöttjei átlagosan 54 grammal kisebb súlyúak voltak, és fejkörfogatuk is kisebb volt átlagosan 0,24 centiméterrel.


Forrás: MTI
2011. 05. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés