2023. Szeptember 29. péntek
A várandósságuk alatt passzív dohányzásnak kitett nők magzatainál gyakoribb a születési rendellenesség és a halva születés, állapították meg brit kutatók.

A szakemberek 19 korábbi tanulmány eredményeit tekintették át, amelyekben a vizsgált nők egyike sem volt maga aktív dohányos. A passzív módon elszenvedett dohányfüst a legtöbb esetben a várt gyerek apjától, illetve kisebb mértékben más családtagoktól, és a dolgozó nők esetében a kollégáktól származott.

terhesség, passzív dohányzás

A Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint a halva születés 23 százalékkal, a születési hibák pedig 13 százalékkal gyakrabban fordultak elő azoknál a nőknél, akik dohányossal éltek vagy dolgoztak együtt. A kimutatott kapcsolat ugyanakkor nem ok-okozati összefüggést jelent, figyelmeztetnek szakértők.

A vetélés és az újszülöttkori halálozás aránya azonos volt a mások cigarettafüstjét szívó, és a passzív dohányzásnak ki nem tett nők körében. A kutatók úgy vélik, a születési hibák és a halva születések nagyobb száma a dohányzó apák gyerekeinél azzal is összefüggésben lehet, hogy a dohányzás befolyásolja a spermium minőségét.

„A nőket meg kell védeni a passzív dohányzástól a fogamzás előtt és a terhesség alatt végig” – hangsúlyozta Jo Leonardi-Bee, a Nottinghami Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.


Forrás: MTI
2011. 03. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés