2024. Május 23. csütörtök
A terhesség alatt dohányzó anyák magzatainak szervezetében olyan változások zajlanak le, amelyek miatt felnőtt korukban nagyobb eséllyel alakulhatnak ki náluk szívbetegségek – derítették ki ausztrál kutatók.

A European Heart Journal című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmányban David Celermajer, a Sydneyi Egyetem kardiológusa és kutatócsoportja 405 egészséges, nyolcéves korú gyerek adatait elemezte, akiket eredetileg az allergiás betegségek előfordulásának vizsgálata céljából vontak be egy randomizált klinikai próbába még megszületésük előtt, 1997 és 1999 között. Az adatgyűjtés a gyerekekről és édesanyjukról így már magzati korban megkezdődött.

terhesség, dohányzás, szívbetegségek

A vizsgálatok szerint a dohányos anyáktól született nyolcéves gyerekek HDL szintje átlagosan 1,3 millimol volt literenként, míg a terhességük alatt nem dohányzó anyák gyerekeié 1,5. A nagy sűrűségű zsírszállító fehérjék (HDL) védenek az artériák elmeszesedése, azaz a zsíros plakkok artériák falán való lerakódása ellen.

A kutatók ultrahangos vizsgálattal mérték a gyerekek artériáinak falvastagságát is, de ebben nem találtak különbséget a dohányzó és nem dohányzó anyák utódai között. Az alacsony HDL-szintnek a kutatók szerint a későbbi életben, felnőttkorban lehet káros, kockázatnövelő következménye.


Forrás: MTI
2011. 06. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés