2024. Június 18. kedd
Egy felmérés szerint a terhességük alatt nem dohányzó nők kiegyensúlyozottabb babákat hoznak világra, míg a terhesség alatt is cigarettázók gyermekei általánosságban rosszkedvűek lesznek.

A brit és amerikai kutatók által készített vizsgálatot tizennyolcezer 9 hónapos csecsemőn végezték el. A szülők részletes információt adtak a terhességről, gyermekük születéséről, egészségi állapotáról, valamint szocio-ökonómiai körülményeikről. A babák kiegyensúlyozottságát a szülőknek az úgynevezett Carey-skálán, egytől ötig kellett értékelniük a következő szempontok alapján: jókedv és vidámság, fogékonyság az újdonságok iránt, illetve a testi funkciók gyakorisága.

terhes nő terheség alatti dohányzás hatása kiegyensúlyozatlan baba

A kutatók ezután az anyákat dohányzási szokásaik alapján csoportokra osztották: a terhességük alatt egyáltalán nem dohányzókra, a könnyű dohányosokra (napi 10 szálnál kevesebbet szívtak), a napi 10 cigarettánál többet fogyasztó erős dohányosokra, és azokra, akik terhesség során abbahagyták a dohányzást. A kutatás eredménye szerint a legmagasabb pontszámot a terhesség alatt leszokott anyák gyermekei érték el - ők tehát a legkiegyensúlyozottabbak. Az erős dohányosok gyermekei bizonyultak a legrosszkedvűbbnek, a soha nem is dohányzó nők gyermekei pedig a kettő közötti értéket értek el.

A megállapítást azonban óvatosan kell kezelni a szakemberek szerint, a vizsgált csoportok közötti eltérések ugyanis minimálisak voltak. Az mindenesetre bizonyos, hogy a terhesség alatti dohányzás megnöveli a koraszülés, az alacsony testúllyal születés, és a vetélés kockázatát. A csecsemők lelkiállapota emellett számos más faktortól is függ, nem csak a dohányzás határozza meg.

Bár a tanulmány reprezentatívnak mondható Anglia lakosságára nézve, néhány szempontot figyelembe véve vannak hiányosságai: az egyes dohányzási kategóriák szerinti eredmények között nagyon kicsi volt az abszolút eltérés; szülők által adott válaszok jellege nagyon eltérő lehet; a tanulmány nem vette figyelembe az olyan szempontokat, mint a szülők legmagasabb iskolai végzettsége; illetve nem vizsgálták a passzív dohányzás jelenlétét a háztartásban. Bármi is lett azonban a tanulmány eredménye, biztosak lehetünk benne, hogy születendő gyermekünk akkor van a legnagyobb biztonságban, ha már a terhesség előtt abbahagyjuk a dohányzást.


Forrás: Medipress
2008. 03. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés