2024. Június 18. kedd

A brit Nemzeti Egészségügyi és Klinikai Kiválósági Intézet (NICE) ajánlása alapján nem károsítja a magzatot, ha a várandós anya naponta másfél egységnyi alkoholt elfogyaszt. Ezzel szemben az ország egészségügyi minisztériuma még mindig a teljes absztinenciát javasolja a kismamáknak, sőt, már a fogamzás előtti időszakra is.


Egy egység alkohol egy kis pohár bornak, vagy két és fél deci átlagos erősségű világos sörnek felel meg, míg egy üveg frissítő alkoholos ital másfél egységet jelent. A NICE tanácsadói számos terhesség alatti alkoholfogyasztással összefüggő tanulmány átvizsgálása után jutottak arra a következtetésre, hogy a koraszülés, illetve vetélés veszélyének emelkedésén kívül nem árt a születendő gyermeknek, ha az anya megiszik egy-egy pohár bort naponta.

terehs terhesség alkohol alkoholfogyasztás

Javaslatuk szerint az alkoholfogyasztást nem elhagyni, hanem csökkenteni kell napi másfél egységre, és lehetőség szerint azért az első három hónapban tartózkodni kellene tőle. A minisztérium azzal érvel, hogy a jelenlegi teljes alkoholkerülés legalább egyértelmű és egyszerűen követhető tanács. A szakemberek szerint az ilyen egymásnak ellentmondó ajánlások csak összezavarják a várandós asszonyokat.

A terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélyei mindenesetre súlyosak. Az évente 100 brit újszülöttet érintő magzati alkohol-szindrómára jellemző az alacsony születési súly, a lelapult arcközép, a szív- és veseproblémák, a süketség és az agykárosodás. 7000 újszülött jön a világra a magzati alkoholos spektrumzavar kevésbé súlyos tüneteivel, melyek később figyelemzavarokat, hiperaktivitást vagy koordinációs zavarokat okozhatnak.

A Brit Orvosi Kamara és a Szülész-nőgyógyász Szakorvosok szakmai kollégiuma egyelőre továbbra is a teljes absztinenciát javasolja az egész terhesség alatt.


Forrás: Medipress
2007. 10. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés