2024. Április 18. csütörtök
Banán tonhallal, savanyúság mogyoróvajjal? Nem gasztronómiai különlegességekről van szó, csupán kívánós kismamákról. Egy brit felmérés szerint a terhesség alatti kívánósság manapság sokkal gyakoribb jelenség, mint korábban volt, és az előzőkhöz hasonló extrém ételkombinációkat válthatja ki a nőkből.

Egy brit közösségi webszájt felmérésében a résztvevő nők háromnegyede számolt be arról, hogy a terhesség alatt kívánós volt. Öt évtizeddel ezelőtt ez az arány csupán 30% volt. A sóvárgás legnépszerűbb tárgyának a csokoládé bizonyult, ezt követte a jégkrém, az édességek, a fűszeres ételek, de előkelő helyen szerepeltek a trópusi gyümölcsök, a curry és a fánk is. A legtöbb kismama délutánonként (40%) és este (38%) érzett ellenállhatatlan vágyat valamilyen étel iránt.

kívánós, terhes, nő, terhesség

Érdekesség, hogy az esetek harmadában a terhes nők nem ételt kívántak meg, hanem olyan dolgokat, mint a jég, vagy a fogkrém, amik még nem is számítanak igazán elvetemültnek a szintén népszerű szénhez, a szivacshoz és a sárhoz képest. A kívánós nők közül sokan különös ételkombinációkért voltak oda, többen például a savanyúság és a mogyoróvaj, vagy a marmite (élesztőkivonat) és a jégkrém furcsa párosáért, de volt, aki banánt evett tonhallal, sőt, tükörtojást mentaszósszal.

A BBC Online által megszólaltatott szakértők szerint az, hogy manapság több nő számol be a terhesség alatti kívánósságról, valószínűleg csak annak köszönhető, hogy jóval több élelmiszer érhető el, mint a korábbi generációk számára.

A terhesség alatti kívánósság oka nem ismert, kevés bizonyíték támasztja például alá azt az elméletet, hogy valamilyen tápanyaghiány váltaná ki, a szervezet ráadásul nem is képes hasznosítani például a szenet vagy a sarat. A szakértők szerint mindaddig nem érdemes miatta aggódni, amíg nem ölt túlzott méreteket, és a kismama máskülönben változatos, tápláló és egészséges étrenden él.


Forrás: Vital
2008. 04. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés