2022. Október 02. vasárnap
Alkohol okozta károsodásokkal jön a világra évente tízezer újszülött Németországban, ahol a terhes német nők 58 százaléka fogyaszt alkoholt alkalmanként.

A tízezer kisbabából nagyjából négyezer a magzati alkohol szindróma (FAS) elnevezésű, többszörös veleszületett rendellenesség tüneteit mutatja. Testileg és szellemileg visszamaradottak és életük végig azok is maradnak – mondta Sabine Baetzing, a német kormány kábítószerügyi megbízottja Berlinben az anya alkoholfogyasztása miatt beteg gyerekek nemzetközi napja alkalmából szervezett konferencián.

borért nyúló terhes nő, alkohol, újszülött, terhesség

A berlini Charité, a legnagyobb európai egyetemi kórház felmérése szerint Németországban a terhes nők 58 százaléka fogyaszt alkoholt időnként, pedig már néhány pohár ital is fejlődési zavart okozhat. „A terhesség alatti alkoholfogyasztásnak nincsen tudományosan megállapítható határértéke, amely alatt az alkohol ártalmatlan a magzatra” – hangsúlyozta Baetzing.

Különösen a középosztálybeli nők körében gyakori, hogy úgy gondolják, van ilyen határ, amelyet ha betartanak, akkor a babának nem lehet baja. Ezért a felvilágosítás és a „zéró tolerancia a terhesség idejére” elvének tudatosítása a legfontosabb – mondta a német kábítószerügyi kormánymegbízott.


Forrás: MTI
2008. 09. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés