2024. Június 25. kedd
Egy, az Addiction című szaklapban megjelent tanulmány szerint nagyobb eséllyel alakulnak ki függőségi problémák és egyéb mentális panaszok azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja a fogantatásuk idején nem jutott elegendő táplálékhoz.

A Bouman GGZ és a Rotterdami Erasmus Egyetem kutatói az 1944 és 47 közötti 'nagy téli éhínség' időszakát vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy a terhesség alatt éhező anyák gyermekeinél nagyobb eséllyel alakulnak ki addikciós és egyéb mentális problémák.

terhesség éhezés mentális probléma

Hollandiában a nagy téli éhínség 1944 októberének közepétől 1945. május 12-éig tartott. Az országban ebben az időszakban teljes embargót vezetett be az akkor hatalmon lévő német kormány, melynek következtében több mint huszonkétezren éhen haltak. A napi étel-fejadagok tápértéke ebben az időszakban alig haladta meg az 1000 kalóriát. Összehasonlításképpen: egy egészséges nő normál kalóriabevitele átlag napi 2300 kalória, egy férfié 2900. Várandós anyáknak ennek akár a kétszeresére is szükségük lehet a terhesség és a szoptatás idején.

Az ebben az időszakban született gyerekek körében később jelentősen nagyobb eséllyel fordultak elő krónikus betegségek, mint az előbb vagy később születettek esetében. Az érintett betegségek között elsősorban a lelki problémák – skizofrénia, krónikus depresszió – száma nőtt, de egyéb megbetegedések (pl. szív- és érrendszeri betegségek) előfordulása is magasabbnak bizonyult.

Kutatások szerint a magzat agya nem képes megfelelően fejlődni, ha az anya nem jut elegendő táplálékhoz a terhesség ideje alatt. Ez magyarázza a mentális problémák nagyobb számú előfordulását a vizsgált populációban.

„A fejlődő országokban a mai napig nem ritka, hogy várandós anyák éheznek, ez pedig nem csak rájuk, de születendő gyermekükre is rendkívül káros” – nyilatkozta a tanulmány egyik írója, Ernst Franzek.


Forrás: Medipress
2008. 02. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés