Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Tízezer alkoholproblémás német baba születik évente

Alkohol okozta károsodásokkal jön a világra évente tízezer újszülött Németországban, ahol a terhes német nők 58 százaléka fogyaszt alkoholt alkalmanként.

A tízezer kisbabából nagyjából négyezer a magzati alkohol szindróma (FAS) elnevezésű, többszörös veleszületett rendellenesség tüneteit mutatja. Testileg és szellemileg visszamaradottak és életük végig azok is maradnak – mondta Sabine Baetzing, a német kormány kábítószerügyi megbízottja Berlinben az anya alkoholfogyasztása miatt beteg gyerekek nemzetközi napja alkalmából szervezett konferencián.

A berlini Charité, a legnagyobb európai egyetemi kórház felmérése szerint Németországban a terhes nők 58 százaléka fogyaszt alkoholt időnként, pedig már néhány pohár ital is fejlődési zavart okozhat. „A terhesség alatti alkoholfogyasztásnak nincsen tudományosan megállapítható határértéke, amely alatt az alkohol ártalmatlan a magzatra” – hangsúlyozta Baetzing.

Különösen a középosztálybeli nők körében gyakori, hogy úgy gondolják, van ilyen határ, amelyet ha betartanak, akkor a babának nem lehet baja. Ezért a felvilágosítás és a „zéró tolerancia a terhesség idejére” elvének tudatosítása a legfontosabb – mondta a német kábítószerügyi kormánymegbízott.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alkohol_terhesseg_ujszulott