2024. Június 25. kedd
Újabb okot szolgáltattak francia kutatók a terhes nők számára az alkohol kerülésére: megállapították, hogy az amúgy gyermekeknél ritka akut myeloid leukémia jóval nagyobb valószínűséggel lép fel az alkoholt fogyasztó terhesek gyermekeiben.

Dr. Paule Latino-Martel, a Párizsi Egyetem kutatója és munkatársai 21 korábbi kutatás eredményeit vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás 56 százalékkal növeli a ritka vérképzőszervi daganat, az akut myeloid leukémia előfordulásának rizikóját. A megnövekedett kockázat a gyermekek 14 éves koráig áll fenn.

terhesség, alkohol, leukémia

A leukémia gyermekkorban leggyakoribb típusa, az akut limfoblasztikus leukémia esetében nem találtak összefüggést a kutatók.

A magzat fejlődésének legkorábbi szakaszában a legsérülékenyebb, az alkohol iránti érzékenység azonban a terhesség végéig fennáll – állítja Dr. Patrick Zweidler-McKay, a Texasi Egyetem Anderson Onkológiai Központ gyermekonkológus docense. A leukémiához az vezethet, ha a magzat fejlődésének korai szakaszában a sejtosztódáskor valamilyen hiba történik. Az így létrejött sejtmutációt környezeti mérgek, legfőképp alkohol és cigaretta okozhatják.

Dr. Stephen Ross, a New York Egyetem Langone Addiktológiai Központjának orvosigazgatója megjegyezte a tanulmányhoz fűzött kommentárjában, hogy az alkohol és a leukémia közötti összefüggés kimutatható, de „a szerzők óvatosak ennek kimondásában”. Ross szerint mivel az alkohol fogyasztása megnöveli a fejlődési rendellenességek kockázatát, és biztonságos fogyasztásának sem legkisebb mennyisége, sem ajánlható időszaka nem ismert, a kismamáknak az egész terhesség idejére teljes abszcinencia javasolt.

Az évek óta hangoztatott ajánlások ellenére világszerte túl sok terhes nő fogyaszt alkoholt. A kutatás szerint az USA-ban a terhes nők 12%-a, Franciaországban 52%-a, Oroszországban pedig 60%-a fogyaszt valamennyi alkoholt várandóssága alatt.


Forrás: Medipress/Vital
2010. 05. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés