Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mégis lehet alkoholt inni a terhesség alatt?

A brit Nemzeti Egészségügyi és Klinikai Kiválósági Intézet (NICE) ajánlása alapján nem károsítja a magzatot, ha a várandós anya naponta másfél egységnyi alkoholt elfogyaszt. Ezzel szemben az ország egészségügyi minisztériuma még mindig a teljes absztinenciát javasolja a kismamáknak, sőt, már a fogamzás előtti időszakra is.Egy egység alkohol egy kis pohár bornak, vagy két és fél deci átlagos erősségű világos sörnek felel meg, míg egy üveg frissítő alkoholos ital másfél egységet jelent. A NICE tanácsadói számos terhesség alatti alkoholfogyasztással összefüggő tanulmány átvizsgálása után jutottak arra a következtetésre, hogy a koraszülés, illetve vetélés veszélyének emelkedésén kívül nem árt a születendő gyermeknek, ha az anya megiszik egy-egy pohár bort naponta.

Javaslatuk szerint az alkoholfogyasztást nem elhagyni, hanem csökkenteni kell napi másfél egységre, és lehetőség szerint azért az első három hónapban tartózkodni kellene tőle. A minisztérium azzal érvel, hogy a jelenlegi teljes alkoholkerülés legalább egyértelmű és egyszerűen követhető tanács. A szakemberek szerint az ilyen egymásnak ellentmondó ajánlások csak összezavarják a várandós asszonyokat.

A terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélyei mindenesetre súlyosak. Az évente 100 brit újszülöttet érintő magzati alkohol-szindrómára jellemző az alacsony születési súly, a lelapult arcközép, a szív- és veseproblémák, a süketség és az agykárosodás. 7000 újszülött jön a világra a magzati alkoholos spektrumzavar kevésbé súlyos tüneteivel, melyek később figyelemzavarokat, hiperaktivitást vagy koordinációs zavarokat okozhatnak.

A Brit Orvosi Kamara és a Szülész-nőgyógyász Szakorvosok szakmai kollégiuma egyelőre továbbra is a teljes absztinenciát javasolja az egész terhesség alatt.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg_alkohol