2024. Június 24. hétfő
A dohányzás babavállalás előtti abbahagyásához szolgál újabb érvvel egy dán tanulmány, amely szerint nagyobb eséllyel jelentkeznek medencetáji fájdalmak a terhesség alatt azoknál a nőknél, akik dohányoznak.

A kutatáshoz ötezer nőt kérdeztek ki állapotosságuk idején vagy közvetlenül utána. Kiderült, hogy a terhességük alatt dohányzó nőknél 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentek meg medencetáji fájdalmak, mint nemdohányzó társaiknál. Hasonló volt a kockázat azoknál is, akik terhességük első trimesztere alatt hagyták el a cigarettát.

terhesség, dohányzás, medencetáji fájdalom

A medencetáji fájdalmak az állapotos nők 14-33 százalékánál fordulnak elő, leggyakrabban a terhesség második felében. A fájdalom olyan alapvető tevékenységeket is akadályozhat, mint a járás, székből való felkelés vagy akár az ágyban való megfordulás.

Mint Karin Biering kutatásvezető hangsúlyozta, a vizsgálat eredménye nem bizonyít feltétlenül ok-okozati összefüggést a fájdalmak és a dohányzás között, de számos ok szól amellett, hogy a terhes nők hagyjanak fel a dohányzással.


Forrás: MTI
2010. 06. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés