2023. Szeptember 29. péntek
A terhes nők dohányzása a megszülető gyermekre sok veszélyt jelent: hirtelen szívhalált és viselkedési gondokat, sőt egy új tanulmány a koleszterin-anyagcsere későbbi zavarát is bizonyította.

A világhírú ausztrál szívgyógyász, David S. Celermajer és munkacsoportja évek óta vizsgálja a terhesség alatti dohányzásnak a megszülető gyermekre gyakorolt hatását. Eredetileg azt nézték, hogy a cigarettázás milyen módon és mértékben befolyásolja az anyák asztmára és az allergiás betegségekre vonatkozó hajlamát, most pedig a gyermekek ereire is kiterjesztették a tanulmányt.

terhesség, dohányzás, koleszterin

A European Heart Journal legújabb számában közölt vizsgálati eredményekben 1997-1999 között született gyermekek egészségügyi adatait gyűjtötték össze. A tanulmányban 405 gyermek egészségi állapotát összegezték: nyolcadik életévükben összeírták testmagasságukat, súlyukat, haskörfogatukat és vérnyomásukat. Ultrahang segítségével mérték az artériák falának vastagságát és 328 gyermeknél a vérzsírok szintjét is.

Az erek falának vastagságában a nem dohányzó nők gyermekeihez képest nem észleltek különbséget, de megfigyelték, hogy a terhesen is cigarettázó nők gyermekeinek „jó”, HDL-koleszterinszintje jelentősen alacsonyabb volt, mint a nemdohányzó családba született gyerekeké.

A kutatók számításai szerint ez a különbség azt okozhatja, hogy dohányzó anyák gyermekeinek felnőttkorban 10-15 százalékkal nagyobb esélyük lesz koszorúér-betegség kialakulására, mint a füstmentesen megszülető gyermekeknek életük későbbi évtizedeiben.

„Azoknak a gyermekeknek, akiknek az édesanyja a terhesség alatt dohányzott, az általánosnál is kifejezettebben kell figyelniük a szív-és érrendszeri betegségek kockázati tényezőire, a magas vérnyomásra, a vérzsírok szintjére, és kiváltképp arra, hogy ők maguk ne dohányozzanak” – foglalta össze vizsgálatuk eredményeit Celermajer professzor.


Forrás: MTI
2011. 10. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés