2024. Június 15. szombat

A terhesség elején nem veszélyes a dohányzás?

terhesség, dohányzás, leszokás
1 . oldal
A terhesség alatti dohányzás veszélyei ismertek, egy új kutatás szerint azonban ha az anya az első 15 hét alatt leszokik, a koraszülés és a kis súlyú újszülött világra hozásának rizikója ugyanannyira csökken, mintha a várandós sosem dohányzott volna.

Régóta ismert, hogy a terhesség alatti dohányzás növeli a vetélés, a méhen kívüli terhesség, a koraszülés, a halva született és a kis súlyú újszülött világra hozásának, valamint az újszülött halálának kockázatát. Nem vizsgálták mindeddig azonban, hogy a cigaretta korai elhagyása csökkenti-e a rizikót. Új-zélandi kutatók most sort kerítettek erre.

terhesség, dohányzás, leszokás

A vizsgálatba bevont terhes nők nyolcvan százaléka egyáltalán nem dohányzott, tíz százalékuk abbahagyta a dohányzást, tíz százalékuk pedig aktívan cigarettázott. A kutatók nem találtak különbséget a koraszülések előfordulásában a nemdohányzó és a 15. hétig leszokó anyák esetében (mindkét csoportban 4%). Ugyanez a kis súlyú újszülöttek arányáról is elmondható (10-10%). A tovább füstölő anyáknál azonban már 10% volt a koraszülések aránya, és 17% a kis súlyú újszülötteké.

Dr. Lesley McCowan, az egyetem szülész-nőgyógyász docense és munkatársai azt is megállapították, hogy a leszokás nem fokozta a stresszt. McCowan szerint az egészségügyben dolgozóknak kell felhívni a terhesek figyelmét a dohányzás mielőbbi elhagyására, és szükség esetén segítséget kell nyújtani nekik a leszokáshoz.

Szakértők szerint a terhesség alatti dohányzás elhagyásán kívül az is fontos, hogy az újszülött füstmentes környezetbe érkezzen, hiszen a dohányzó otthonban fejlődő babáknál gyakoribbak a légzőszervi betegségek, így az asztma, a tüdőgyulladás, valamint a hirtelen csecsemőhalál. A nőket ráadásul jobban hajlamosítja rákra a dohányzás, mint a férfiakat, a dohányipar azonban ennek ellenére a nőket célozza reklámjaival.


Forrás: Medipress
2009. 03. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés