2024. Június 24. hétfő

Egy ausztrál vizsgálat szerint azok a férfiak, akik napi egy doboznyi, vagy annál is több cigarettát szívnak el, 40%-al nagyobb valószínűséggel lesznek impotensek, mint a nemdohányzók.


impotencia dohányzás A kutatók 8300, 16-59 éves férfi adatainak feldolgozásával jutottak erre az eredményre. Ausztráliában tízbõl egy férfi vallotta be, hogy az elmúlt egy év során legalább egy hónapig fennálló merevedési zavara volt. A válaszadók több mint negyede dohányzott, ötbõl egy férfi pedig egy doboznyit, vagy annál kevesebb cigarettát szívott el naponta. A férfiak 6%-a szívott el több mint egy doboz cigarettát naponta.

A vizsgálatból kiderült, hogy az impotencia kialakulásának valószínûsége egyenesen arányos a naponta elszívott cigaretták számával. Azok, akik maximum egy doboz cigarettát szívnak naponta, 24%-kal nagyobb valószínûséggel lesznek impotensek, mint a nemdohányzók, míg naponta 20-nál több cigarettát elszívóknál ez az érték 39%. Az idõsebbek és a szívés érrendszeri betegségben szenvedõ dohányosoknál az impotencia veszélye nagyobb. Kis mennyiségû alkohol elfogyasztása csökkenti az impotencia kialakulásának veszélyét.

Tekintettel arra, hogy a magyar férfiak közel 40%a dohányzik napi rendszerességgel, nem meglepõ, hogy a 40 év feletti férfiak 40%-ának vannak merevedési zavarai. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon 500-700 ezer férfinál észlelhetõ impotencia. Nálunk a merevedési zavarok 80%-ának hátterében szervi okok állnak, tehát olyanok, melyek a dohányzással összefügghetnek.

A dohányzás csökkenti a hímvesszõ vérellátását, ezáltal okoz impotenciát. A dohányzás más mechanizmussal is csökkenti a férfiak nemzõképességét. A dohányzó férfiaknál nagyobb a károsult vagy deformált hím csírasejtek száma, és az összes spermiumok száma is kevesebb, mint a nem dohányzóknál.

Az ausztrál kutatók szerint a dohányzás és impotencia összefüggéseinek tudatosítása fiatal férfiakban – mint dohányzásellenes stratégia , más módszerekkel kiegészítve növelheti a dohányzásról leszokás motivációját.


Forrás: Egészségünkért a XXI. században Alapítvány
2006. 03. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés