2024. Május 23. csütörtök
Japán kutatók szerint ha egy apa várandós párja jelenlétében dohányzik, korai menopauza veszélyének teszi ki a még meg sem született lányát. Míg a cigarettázó kismamákról már sok vizsgálat készült, ez az első, amely az apák szerepét is kutatja.

Misao Fukada, a Japánban található M&K Egészségügyi Intézet munkatársa ezer, a klimaxon már átesett nőt kérdezett ki többek között arról, hogy hány évesen kezdtek menstruálni, mennyi idősek voltak, amikor abbamaradt, és hogy a szüleik dohányoztak-e, különös tekintettel arra, amikor édesanyjuk várandós volt velük.

menopauza

A résztvevőknél átlagosan 51 éves korukban fejeződött be a menstruáció, közülük is a dohányzók esetében az átlagosnál 14 hónappal korábban. A cigarettázó férj öt hónappal hozta előre a menopauzát, míg azok a nők, akiknek apjuk dohányzott, míg anyjuk várta őket, 13 hónappal hamarabb érték el a klimaxot.

Az eredményeiket a Fertility and Sterility című lapban publikáló kutatók elismerték, hogy nem tisztázott: vajon a dohányzás már magzatként, vagy csak később, gyerekkorban fejti ki a menopauzát siettető hatását, illetve hasonló összefüggést nem találtak a menstruáció kezdetének időpontjával kapcsolatban.

A kutatás örömteli eredménye volt, hogy annyira kevés anya hódolt a káros szenvedélynek várandósága alatt, hogy ezen a területen nem tudtak értékelhető eredményt kimutatni. Mivel ez a jelenség egyértelműen a hatásos felvilágosításnak tudható be, a szakemberek remélik, hogy az új felfedezések hatására az apák közül is egyre többen teszik majd le a cigarettát.


Forrás: Medipress
2011. 06. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés