2023. December 07. csütörtök
Azoknál a nőknél, akiknél korán jelentkezik a menopauza, kétszer nagyobb a szív-érrendszeri problémák, a szívroham és a szélütés kockázata – derítette ki egy amerikai vizsgálat.

A vizsgálatban a 46 éves életkor előtt jelentkező menopauza számított korainak – akár természetes oka volt, akár a petefészkek műtéti eltávolításának következtében lépett fel –, és a vizsgált nők mintegy 28 százalékát érintette. Azokat a nőket, akiknél a változás még folyamatban volt, a nem korai menopauza csoportjába sorolták.

korai menopauza

A vizsgálat során 55 éves kora előtt senki nem szenvedett el súlyos szív- és érrendszeri eseményt. Ezt a kort követően azonban azok, akiknél korai menopauza jelentkezett, lényegesen nagyobb valószínűséggel estek át súlyos kardiovaszkuláris eseményen.

Melissa Wellons kutatásvezető, az Alabamai Egyetem munkatársa hangsúlyozta, hogy eredményeik nem ok-okozati összefüggést tártak fel, azaz nem a korai menopauza okozza a későbbi szívérrendszeri eseményeket, azonban jól jelzi azok kockázatának növekedését.

A kutató szerint a nőknek fontos tisztában lenniük ezzel az összefüggéssel, és az érintetteknek még inkább oda kell figyelniük arra, hogy az elkerülhető kockázati tényezőkön változtassanak, azaz csökkentsék magas koleszterinszintjüket, vérnyomásukat, mozogjanak többet, és étkezzenek egészségesen.


Forrás: MTI
2010. 06. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés