2024. Március 02. szombat
A fiatal nők többségében fel sem merül, hogy a szívinfarktus őket is fenyegetheti, és nem is gyanakodnak, ha a tünetek nem a hollywoodi filmekből megszokott módon jelentkeznek. Mindez rengeteg halálesethez vezet – állítja egy tanulmány.

Világszerte csak a nők körében évi 8,6 millió halálesetet okoznak a szívbetegségek, melyek a harmadik leggyakoribb halálokot jelentik. Sokan nem észlelik időben a tüneteket és nincsenek is tisztában azokkal. Amerikai kutatók szerint jobb lenne, ha a médiában nem csak a szívroham jellegzetes tünetekkel megjelenő formáit mutatnák be.

fiatal nő, szívinfarktus, szívroham

„Szeretnék végre olyan tévésorozatot is látni, ahol a szereplők nem tipikus tünetekkel járó szívinfarktust kapnak” – jelentette ki Judith Lichtman, a Yale Orvostudományi Karának közegészségtani tanszékének professzora. A klasszikus kép szerint a szívinfarktus nagydarab férfiaknál játszódik le, akik látványosan szívükhöz kapnak és összeesnek, és eszünkbe sem jut, hogy az infarktus fiatal nőknél is előfordulhat.

Egy vizsgálat szerint a szívinfarktuson átesett nők 82%-a erős mellkasi fájdalmat érzett, mégis csak 50%-uk fordult egy órán belül orvoshoz. Sokan nem is feltételezték, hogy a tüneteik súlyos betegség jelei lennének; mások pedig arra gondoltak, hogy a kimerültség, a stressz vagy az éhség okozhatta panaszaikat.

A kutatók szerint e hibás felfogás elterjedése a médiában látott minta alapján történhetett, a szívinfarktus lezajlása azonban gyakran nem a klasszikus ábrázolást követi. Dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill Kórház részlegigazgatója szerint „Fontos lenne a nők széles körében elterjeszteni, hogy a szívinfarktus nem feltétlenül hollywoodi forgatókönyv szerint zajlik le. Tudniuk kell, hogy fiatal nők esetében is lehetnek szívinfarktus tekintetében rizikótényezők”.


Forrás: Medipress
2008. 05. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés