2024. Április 22. hétfő

Később hívnak mentőt a nők

szívroham, mentők
1 . oldal
Szívroham tüneteit tapasztalva a nők tovább várnak a mentők hívásával, mint a férfiak, állapította meg egy amerikai vizsgálat.

Thomas W. Concannon és munkatársai a Dallas városából és környékéről a mentőszolgálathoz beérkező telefonhívások adatait dolgozták fel. Csaknem hatezer telefon történetét vizsgálták attól a pillanattól, hogy a mentők ügyeletes irányítója fölemelte a kagylót és intézkedett, hogy a kocsi a helyszínre induljon.

szívroham, mentők

A kutatók a mentőautó menetidejének, helyszínen töltött idejének és a helyszínről a kórházi megérkezés idejének adatait vetették össze. Azt is rögzítették, hogy a szívinfarktus miatt beszállított nők és férfiak vagy családjuk hány percet várt a rosszullét kezdetétől a telefonkagyló fölemeléséig.

A telefonálók fele volt férfi, fele nő. Hasonlóképp a fehérek és színes bőrűek aránya is 50-50 százalék. Ez azért fontos, mivel korábbi statisztikák szerint a nem fehér amerikaiakat nem ugyanazzal a gondoskodással kezelte a sürgősségi rendszer.

A jelen tanulmány szerint a mentőszolgálatok munkatársai gyakorlatilag mindenkit azonos szinten láttak el. A helyszínen töltött idő átlagosan 20 perc volt, majd a felvételes gyógyintézetbe 11 perc alatt vitték be a beteget. Csúcsforgalomban vagy sötétedés után a szállítási idő általában megduplázódott. Még nagyobb késést okozott, ha egyik kórházból a másikba kellett a beteget továbbvinni.

A vizsgált területen a betegek 11 százaléka került későn, 45 percnél hosszabb idő után sürgősségi ellátásra. Az igazi meglepetés az volt, hogy a nők 50 százalékkal gyakrabban kerültek ebbe a csoportba. Mivel a mentő mind a nők, mind a férfiak, fehérek vagy fekete bőrűek esetén azonos gyorsasággal megérkezett, a késést elsősorban az magyarázta, hogy a nők, ha saját magukról volt szó, hosszabb várakozás után határozták el magukat a segítséget kérő telefonra, mint a férfiak.

Irigylésre méltó adat, hogy Dallas városában és környékén a mentőkocsi átlag 5,7 perc alatt ért a helyszínre. Ezt részben az is magyarázza, hogy ott a mentőállomás átlagosan egy kilométerre található a segítségre szoruló betegektől.


Forrás: MTI
2009. 02. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés