2024. Május 23. csütörtök
Egy ausztrál kutatás szerint a fiúcsecsemők csaknem 50%-kal nagyobb eséllyel születnek halva, mint a lányok. A jelenség magyarázata egyelőre nem ismert.

Az orvostudomány egyik legnagyobb rejtélye a halvaszületés, melynek esélye tízszerese a bölcsőhalálénak, de az esetek 40%-ára a szakemberek nem tudnak magyarázatot adni.

halvaszületés

Ausztrál kutatók több mint 16 000 szülés adatait vizsgálták meg, melyek 1%-a végződött halvaszüléssel. „A fiúk esélye 48%-kal több volt a halvaszületésre, azután, hogy rögzítettük az olyan faktorokat, mint a születési súly, terhességi hét és a terhességi cukorbetegség” – írták a szerzők az ausztrál és új-zélandi Szülészet-Nőgyógyászat folyóiratban.

„Az eredmény rendkívül érdekes, és feltételezzük, hogy köze van a nemi különbségekhez” – mondta a kutatás vezetője, Patricia Engel, a Hunter New England Health szülésznője.

Engel elmondta, hogy korábbi tanulmányok kimutatták, a bennszülött ausztrál kisbabák halvaszületési esélye is nagyobb, az anyák kockázatos életmódja miatt (dohányzás, hiányos táplálkozás). A cukorbeteg anyák esetében nyolcszoros a halvaszületés előfordulása, különösen azoknál, akiknél ez a sajnálatos esemény korábban már előfordult.

A kutatók szerint a megfigyelés jelentősége abban rejlik, hogy ha az anyánál fennáll valamelyik kockázati tényező, ráadásul a magzat is fiú, akkor a terhességet magas kockázatúnak kell tekinteni. „Ezek az esetek szigorú megfigyelést és speciális beavatkozásokat igényelnek a lehető legjobb eredmény érdekében” – mondta el Engel.


Forrás: Medipress
2008. 10. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés