2024. Július 15. hétfő
A lombikprogram során használt, a petefészkek működését serkentő gyógyszerek károsíthatják a petesejtek genetikai állományát brit kutatók szerint, ami növelheti a Down-szindróma és más genetikai rendellenességek kockázatát.

Ismert, hogy a Down-szindróma kockázata életkorfüggő: míg a 20 éves kismamáknál csak minden 1500. terhességből születik beteg baba, addig a 35 éveseknél már 350 terhességből 1 esetben alakul ki, 45 éves kor felett pedig elvileg minden 30. terhesség esetében áll fenn a veszély. Az életkor mellett újabb kockázati tényezőt fedeztek fel brit szakemberek 34, lombikprogramban résztvevő párt vizsgálva.

lombikprogram, Down-szindróma

A vizsgált nők mindegyike 31 évesnél idősebb volt és a petefészkek működését serkentő kezelésben részesült. A megtermékenyített petesejtek vizsgálata során kiderült, hogy néhányban genetikai rendellenesség is kialakult, ami a terhesség elhalásához vagy veleszületett betegségekhez vezethet. A hibás petesejtekben gyakori volt bizonyos kromoszómák többlete, mint például a 21-es kromoszóma triszómiája (amikor 2 helyett 3 példány van belőle), ami a Down-kór oka. Ugyanakkor a kutatók szerint a betegséget ez esetben más és komplexebb genetikai hibák okozzák, mint a természetes úton létrejött terhességek esetében, ezért feltételezik, hogy a petefészkek stimulálása lehet felelős a génhibáért.

Egyelőre nem világos, hogy maguk a gyógyszerek okozzák-e a rendellenességeket, vagy csak lehetővé teszik azt, hogy az egyébként beteg sejtekből is létrejöjjön és megmaradjon a terhesség. A kísérletek vezetője, Alan Handyside, a London Bridge Fertility, Gynaecology and Genetics Centre munkatársa szerint további vizsgálatok szükségesek.


Forrás: Medipress
2011. 07. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés