2022. Október 01. szombat
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) gyakori hormonzavar, amely nem csak a teherbe esést nehezíti meg, de vizsgálatok szerint növeli az olyan terhességi komplikációk kockázatát is, mint a cukorbetegség és a koraszülés.

A PCOS a fogamzóképes korú nők 5-15 százalékát érinti. Tünetei közé tartozik a rendszertelen menstruáció, a peteérési zavarok, a hízás és a szőrösödés, illetve a petefészekben kialakuló kisebb ciszták, és a meddőség.

PCOS, terhesség

A svédországi Karolinska Intézet kutatói Nathalie Roos vzeetésével 3800, PCOS-ban szenvedő anya szülési adatait hasonlították össze 1,2 millió egészséges nőével. Kiderült, hogy a policisztás nők között több az elhízott, illetve olyan, aki a teherbe eséshez valamilyen meddőségi kezelést vett igénybe. A szakemberek azt találták, hogy a PCOS-betegeknél jóval nagyobb a terhességi komplikációk rizikója, ugyanakkor azokat nem lehetett az anya életkorának, testsúlyának vagy a teherbeesést segítő eljárásoknak betudni.

A BMJ című folyóiratban közölt eredmények szerint a hormonzavarral küzdő anyák között 45 százalékkal volt gyakoribb a preeklampszia (terhességi toxémia – magas vérnyomással járó, életveszélyes állapot), és több mint kétszer a terhességi cukorbaj és a koraszülés. Az ilyen nők magzatai korukhoz képest nagyobbra nőttek az anyaméhben, és szüléskor gyakrabban kerültek oxigénhiányos állapotba.

„Ezeknek a nőknek szükségük lehet a sokkal gondosabb megfigyelésre és gondozásra a terhesség, valamint a szülés során. További kutatásokat kellene végezni a vércukorszint ellenőrzésével, a gyógyszeres kezeléssel és az asszonyok hormonszintjével kapcsolatban” – írták a szerzők.


Forrás: Medipress
2011. 10. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés