2024. Június 13. csütörtök
Az újszülöttek első széklete elárulja, terhessége alatt dohányzott-e az anya vagy sem – állapították meg amerikai kutatók. A magzatszuroknak is nevezett legelső székletből a passzív dohányzás nyomai is kimutathatók.

A magzatszurok, azaz a mekónium tulajdonképpen emésztett magzatvíz – sötétzöld színű, ragadós anyag, amely elpusztult sejteket, zsírnemű anyagokat, és epefestéket tartalmaz, némi bélnedvvel keverve. A terhesség 17. hetétől folyamatosan gyűlik a magzat vastagbelében, a szülést követő első napokban távozik a baba szervezetéből.

magzatszurok, széklet, dohányzás, kotinin

Korábbi vizsgálatok eredményei szerint a mekóniumban felgyülemlenek a terhesség utolsó harmadában az anya szervezetébe került drogok és egyéb káros anyagok is.

Joe Braun, az észak-karolinai egyetem tudósa és munkatársai összesen 337 anyát és újszülöttjeit vontak be a vizsgálatba. Az anyák számot adtak dohányzási szokásaikról: a terhesség alatt mennyit és mikor dohányoztak, illetve hogy ki voltak-e téve a passzív dohányzás káros hatásainak. A kutatók a terhesség tizenhatodik hete és a születés közti időben három alkalommal vérvétellel vizsgálták meg a kotinin, a nikotin bomlástermékének jelenlétét az anyák szervezetében.

Az eredmények megmutatták, hogy minél többet dohányzott az anya, vagy minél gyakrabban volt kitéve a passzív dohányzás ártalmának, annál több kotinint tartalmazott a magzatszurok is. A kotinin túlzott jelenléte egyébként azt is eredményezi, hogy a normálisnál kisebb súllyal születnek a babák.

A kutatók szerint a magzatszurok-vizsgálat sokkal megbízhatóbb, mint a vérvizsgálat, hiszen a mekóniumból akkor is kiderült, hogy az anya dohányzott, amikor a vérminta tiszta volt.


Forrás: MTI
2010. 08. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés