2024. Április 13. szombat
Az elmúlt évtizedben ötven százalékkal nőtt a cukorbeteg várandós nők száma, arról azonban eddig keveset lehetett tudni, hogy ezeknek a nőknek miért csupán a negyede képes normál hüvelyi úton világra hozni gyermekét. Brit kutatók pótolták a hiányt.

A Liverpooli Egyetem kutatói száz cukorbeteg és egészséges nő méhszöveteit vizsgálták meg a Liverpooli Női Kórházban. Úgy tapasztalták, hogy a diabéteszes nők méhösszehúzódásai az átlagosnál jóval gyengébbek voltak, aminek feltételezésük szerint az izomsejtjeikben található kalcium elégtelen mennyisége lehetett az oka.

cukorbeteg, szülés

A méhben található kalcium felelős a hatékony összehúzódásokért, ám ennek szintje a cukorbeteg anyák szervezetében jelentősen lecsökken. További vizsgálatokkal azt is megállapították, hogy esetükben az anyagot szállító csatornák száma a sejtmembránokban is alacsonyabb a megszokottnál. Emiatt az izomsejtek nem jutnak elegendő kalciumhoz, és az méhösszehúzódások, azaz a fájások gyengébbek lesznek, még akkor is, ha a probléma orvoslására oxitocint kapnak. Ez okozza, hogy a cukorbeteg kismamák közül oly sokan fejezik be végül terhességüket császármetszéssel.

Az egyetem munkatársa, Sue Wray professzor így nyilatkozott: „Nagy-Britanniában évente 35 ezer cukorbeteg kismamával találkozhatunk, akik egy része az úgynevezett terhességi diabéteszben szenved. Ezen nők több mint hatvan százalékánál van szükség a szüléskor császármetszésre, ami azonban növeli a fertőzések és az agyvérzés kockázatát. Eddig nem tudtuk, miért ilyen nehéz nekik a szülés, ám a felfedezéssel talán megállíthatjuk a császármetszések számának növekedését.”

 

A szakemberek szerint további vizsgálatok arra is választ adhatnak, hogyan lehet leállítani ezt a folyamatot. A tanulmány a Diabetologia című folyóiratban jelent meg.


Forrás: Medipress
2011. 12. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés