2024. Február 26. hétfő
A terhesség alatti többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav fogyasztása azt eredményezi, hogy a csecsemő élete első fél évében ritkábban lesz náthás – derült ki egy nemzetközi munkacsoport vizsgálatából.

A nemzetközileg elfogadott táplálkozási ajánlás szerint mindenkinek javasolt hetenként legalább kétszer bármilyen formában halat enni, mert a halak zsírjában lévő többszörösen telítetlen zsírsavak a koszorúér-betegség megelőzésében alapvető szerepet játszanak. Ilyen zsírsav a dokozahexaénsav (DHA), amelyet nem csak halakból, de tengeri algákból is ki lehet vonni, és a belőle készült táplálékkiegészítőnek nem lesz halszaga.

halolaj, omega-3, terhesség

Ilyen kapszulát kaptak azok a mexikói terhes nők is, akik a Pediatrics gyermekgyógyászati szaklapban ismertetett vizsgálatban vettek részt. Az ezernél is több vizsgált nő egyik része placebót kapott, és mindkét csoport a szülés pillanatáig szedte a kapszulát. A kutatók a szülés után is követték a csecsemők sorsát, egészségüket féléves korukig rendszeresen ellenőrizték, külön figyelmet fordítottak a leggyakoribb csecsemőbetegségek előfordulására.

Mint kiderült, a megfázás tünetei az első hónapban 26 százalékkal ritkábban fordultak elő azoknál a babáknál, akiknek édesanyja a terhesség második felében folyamatosan szedte az omega-3 zsírsavat. A kedvező hatás kisebb mértékben az első félévig kitartott.

A kutatók véleménye szerint az omega-3 zsírsavak „kedvezően befolyásolhatják a magzati és az újszülöttkori immunrendszer működését”. Usha Ramakrishnan és munkatársai hangsúlyozzák, hogy a mexikói nők megszokott táplálkozásukban átlagosan fele annyi DHA-jellegű tápanyagot fogyasztanak, mint amennyit az amerikai nők.


Forrás: MTI
2011. 08. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés