2024. Március 02. szombat
Az omega-3 zsírsavaknak a szív- és érbetegségek kialakulásának gátlásán kívül más egészségügyi hatása is van: javítja a férfiak nemzőképességét – állapították meg amerikai kutatók.

Az Illinois-i Egyetem munkatársai speciális genetikai állományú kísérleti egereket vizsgáltak. Az állatoknál hiányzott egy enzim, ami egy fontos omega-3 zsírsav, a dokozahexaénsav (DHA) előállítása szempontjából alapvető fontosságú. A DHA leginkább tengeri halakban található meg.

nemzőképesség, omega3, DHA

”A dokozahexa-enoilsav hiányában a hím állatok meddők voltak, kevés, és bizarr alakú spermiumokat termeltek, melyek nemzésképtelenek” – mondja Manabu Nakamura, az Illinoisi Egyetem táplálkozáskutatója. A vizsgálat során a DHA-tartalmú étrend teljesen visszaállította a nemzőkészséget.

Korábbi vizsgálatok már felvetették, hogy az alacsony spermaszám és a hímivarsejtek csökkent mozgási képessége kapcsolatba hozható egyes zsírsavak alacsony szintjével, a mostani vizsgálat pedig be is bizonyította a DHA közvetlen fontosságát a férfiak nemzőképessége szempontjából.

Nakamura és munkatársai a továbbiakban is az omega-3 zsírsava termékenységet befolyásoló hatására koncentrálnak, a következőkben a jelenség molekuláris magyarázatát keresik majd.


Forrás: Medipress
2010. 04. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés