Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Omega3 zsírsav javítja a nemzőképességet

Az omega-3 zsírsavaknak a szív- és érbetegségek kialakulásának gátlásán kívül más egészségügyi hatása is van: javítja a férfiak nemzőképességét – állapították meg amerikai kutatók.

Az Illinois-i Egyetem munkatársai speciális genetikai állományú kísérleti egereket vizsgáltak. Az állatoknál hiányzott egy enzim, ami egy fontos omega-3 zsírsav, a dokozahexaénsav (DHA) előállítása szempontjából alapvető fontosságú. A DHA leginkább tengeri halakban található meg.

”A dokozahexa-enoilsav hiányában a hím állatok meddők voltak, kevés, és bizarr alakú spermiumokat termeltek, melyek nemzésképtelenek” – mondja Manabu Nakamura, az Illinoisi Egyetem táplálkozáskutatója. A vizsgálat során a DHA-tartalmú étrend teljesen visszaállította a nemzőkészséget.

Korábbi vizsgálatok már felvetették, hogy az alacsony spermaszám és a hímivarsejtek csökkent mozgási képessége kapcsolatba hozható egyes zsírsavak alacsony szintjével, a mostani vizsgálat pedig be is bizonyította a DHA közvetlen fontosságát a férfiak nemzőképessége szempontjából.

Nakamura és munkatársai a továbbiakban is az omega-3 zsírsava termékenységet befolyásoló hatására koncentrálnak, a következőkben a jelenség molekuláris magyarázatát keresik majd.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/nemzokepesseg-dha-omega3