2024. Március 02. szombat
Állatkísérletek szerint a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak segítik a fogyást, az embereken végzett eddigi megfigyelések azonban vegyes eredményekkel zárultak. Amerikai kutatók az ilyen zsírsavakban gazdag halolaj fogyásban betöltött esetleges szerepét vizsgálták.

A halolajnak potenciális pozitív hatása lehet az egészségre, például csökkenti a koleszterinszintet, javítja az inzulinérzékenységet és a magas vérnyomást, kézenfekvő lehetőségnek tűnik, hogy a fogyókúra során is segítséget jelenthet.

halolaj

Dr. Laura F. DeFina, a dallasi Cooper Intézet munkatársa kollégáival különböző mértékű túlsúllyal küzdő férfiakat és nőket vizsgáltak. Egy részük 24 héten át naponta halolaj-kapszulát szedtek, a többiek pedig ugyanennyi placebót, miközben mindegyikük rendszeres aerobik, illetve erőnléti edzésen vett részt.

Az omega-3 kapszulát szedő csoport tagjai átlagosan 5,2 kg-ot fogytak, míg a placebocsoportban 5,8 kilót, ami nem jelent statisztikailag jelentős különbséget.

A tanulmány szerint a halolajkapszula szedése nem csak a fogyáshoz nem járult hozzá, de a kutatók a szívbetegség olyan kockázati tényezői, mint a vérnyomás és a koleszterinszint terén sem találtak változást, ugyanakkor az omega-3 zsírsavak vérben mért magasabb szintje előnyös szív-érrendszeri hatással járhat.


Forrás: Medipress
2011. 01. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés