2024. Május 18. szombat
A halak húsában található omega-3 zsírsavak köztudottan előnyösek a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek megelőzése szempontjából, agy új vizsgálat szerint pedig az ínygyulladás és más hasonló, szájüregi folyamatok ellen is hatásosak.

Az omega-3 zsírsavakra az emberi szervezetnek alapvető szüksége van. Még nem teljesen tisztázott, hogy milyen módon, de ezek a többszörösen telítetlen olajok csökkentik azt a lassú, gyulladásos folyamatot, amely az érelmeszesedés lényege.

halolaj, omega-3

C. B. Huang és J. L. Ebersole szerint az omega-3 zsírsavaknak az emberi szervezet belső folyamataira gyakorolt hatását már igen alaposan tanulmányozták, de eddig nem foglalkoztak azzal, hogy a szájüreg kóros folyamatait milyen módon és mértékben befolyásolják ezek az anyagok. A kutatókat az is érdekelte, hogy a szájüregben lévő, sokféle baktérium fejlődését, szaporodását gátolják-e az ételekben lévő olajok.

Vizsgálatukban idős, japán emberek öt éves megfigyelése alapján megállapították, hogy a halolaj igen eredményesen megelőzte a szájüregben megjelenő fertőzéseket. Úgy észlelték, hogy a sok halat fogyasztó idős emberek szájában a fogíny gyulladása, károsodása lényegesen ritkább jelenség, mint azoknál, akiknek szervezetébe ezek a halhúsban lévő olajok csak igen kis mennyiségben jutnak be.

„Ez azt jelenti, hogy az omega-3 zsírsavak gyógyszerként történő alkalmazását még gyakrabban ajánljuk – monda Huang. – Célszerűnek tűnik ezek további vizsgálata, akár fogkrém vagy rágógumi formájában is”.

Nigel Carter, az angol fogorvosok egyik vezető személyisége hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredményei igen jelentősek, mert a fogíny gyulladása a leggyakoribb szájüregi betegség, és nem csak a fogak korai kihullásában, hanem súlyos, belső szervi betegségekben is szerepet játszik.


Forrás: MTI
2010. 03. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés