2024. Július 16. kedd

Szívinfarktus után már nem használ a halolaj

omega-3, halolaj, szívinfarktus
1 . oldal
A halolajban lévő omega-3 zsírsavak szívet védő hatására vonatkozó német OMEGA tanulmány eredményei szerint infarktus után szedésük már nem javítja a betegek életkilátásait.

A sok omega-3 zsírsavat tartalmazó halolaj rendszeres fogyasztása egy olasz tanulmány szerint 15 százalékkal csökkentette a szívinfarktus kockázatát, viszont a világ más tájain végzett vizsgálatok arra utaltak, hogy a halhús kedvező szívhatása rendkívül egyéni.

szívinfarktus, omega-3, halolaj

Az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának orlandói kongresszusán német kutató által ismertetett eredmények tovább bonyolították az eddigi nézeteket. Jochen Senges és munkatársainak OMEGA tanulmányában csaknem négyezer, szívinfarktus miatt kezelt beteg vett részt. Két héttel az infarktus után a vizsgálat résztvevőinek fele gyógyszerei mellett egy évig omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítményt is szedett, a többiek ugyanolyan külsejű kapszulát, amely hatóanyagot nem tartalmazott. A „kettős vak” eljárással végzett vizsgálat végéig sem a beteg, sem kezelőorvosa nem tudta, hogy ki kapott igazi halolajkivonatot és ki placebót.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a jelenleg leghatásosabb gyógyszerekhez hozzáadott omega-3 zsírsavak tovább javítják-e szívinfarktus után a vizsgált betegek életkilátásait, mennyire képesek megelőzni az infarktus ismétlődését, vagy az újra szükséges kórházi felvételt.

A vizsgálat szerint az omega-3 zsírsav kezelésben részesülő csoport tagjai ugyanolyan gyakran kerültek ismét kórházba, mint a többiek. Az infarktus ismétlődése, vagy a szívhalál sem volt ritkább az omega-3 készítményt is szedő betegek körében.

Az eredmény azért érthető, mert a jelenleg használatos, gyógyszeres kezelés igen hatékony és ennek kiváló eredményeit a halolajkivonat már nem tudta tovább javítani. Ez viszont nem változtat azon, hogy a szív- és érbetegségek megelőzése szempontjából még a szívinfarktus bekövetkezése előtt ajánlott a hetenként két-háromszori halfogyasztás.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés