2024. Február 26. hétfő
1 . oldal
Ha hetente többször is halat fogyasztunk vacsorára, lecsökkenthetjük a szívbetegség kockázatát, ezzel együtt viszont a cukorbetegség veszélyét megnöveljük – állítják kutatók. A ludas a halakban található omega-3-zsírsav lehet.

A heti két adagnál több halat fogyasztóknál jelentősen megnő a cukorbetegség kockázata a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának kutatói szerint.

omega-3, cukorbetegség

Dr. Frank B. Hu és munkatársai közel kétszázezer ember, többségében férfiak omega-3-zsírsav -fogyasztási szokásai és a cukorbetegség kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálta18 éven keresztül. Ez idő alatt a résztvevők 4,8%-ánál alakult ki 2-es típusú cukorbetegség.

Miután egyes életmódbeli és étrendi tényezőkkel korrigálták az eredményeket, kiderült, hogy a magasabb omega-3-bevitel megnövelte a cukorbetegség kockázatát – a heti 5 alkalommal halat fogyasztóknál a rizikóemelkedés 1,22-szeres volt.

Korábban számos kutatás bizonyította, hogy az omega-3-zsírsavak megelőző hatással bírnak a szívbetegségre, továbbá a cukorbetegséggel összefüggő kockázati tényezőkre, így a kutatók most azt próbálják meghatározni, mennyire relevánsak az eredmények a klinikai gyakorlatban is.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés