2024. Május 22. szerda
Svájci kutatók szerint szoros összefüggés lehet a fogínygyulladás és egyes, vaginózist okozó hüvelyi baktériumok között.

Dr. Rutger Persson, a Berni Egyetem kutatója és kollégái összesen 180 nőtől gyűjtöttek hüvelyi kenetet. A nők egyúttal átestek egy rutin szájüregi vizsgálaton is. A fogínygyulladást a fogínyterület legalább húsz százalékának rendszeres vérzésekor állapították meg a kutatók. A bakteriális vaginózis (BV) és a periodontitis (a fog körüli szövetek gyulladása) kórokozóinak vizsgálatára két DNS-vizsgálati panelt alkalmaztak.

Vaginózis fogínygyulladás

A vizsgált nők 9,4%-a szenvedett csak bakteriális vaginózisban, 39,4%-a fogínygyulladásban, az esetek 21,1%-ában pedig mindkét betegség nyomait megtalálták a kutatók. A kórokozók száma a vaginózisban és periodontitisben is szenvedő nők esetében jelentősen magasabb volt, mint a csak az egyik betegséggel élőknél.

A fogínygyulladásban szenvedő nőknél a Pretovella bivia és P. disiens baktériumok minden esetben magasabb értékeket mutattak a vaginózistól függetlenül. Vagyis a még egészséges nők állapotát is ronthatja a fogínygyulladás, ez a két kórokozó ugyanis gyakran okoz bakteriális vaginózist.

„Egyértelmű, hogy bizonyos baktériumok esetében a fogínygyulladás növelheti a vaginózist okozó kórokozók számát” – írják a kutatók tanulmányukban.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés