2024. Március 03. vasárnap
Izraeli kutatók vizsgálataik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az előrehaladott szájüregi megbetegedések hozzájárulhatnak a merevedési zavar (erektilis diszfunkció) kialakulásához.  

Dr. Yehuda Zadik és kollégái 815 izraeli férfi bevonásával vizsgálta a periodontális (fog körüli) betegségek és a merevedési zavar összefüggését. Míg az erektilis diszfunkciót nem tapasztaló férfiaknak csak 2,1%-át érintette súlyos szájüregi betegség, addig az enyhe fokú merevedési problémával küzdőknél már 9,8% volt ez az arány. A legnagyobb mértékben (15,8%-ban) azoknál fordult elő ilyen probléma, akik közepes/súlyos erektilis problémával küzdöttek.

merevedési zavar, szájüregi betegeségek

A két probléma kapcsolatának hátterében minden bizonnyal a koronáriás szívbetegségek és a szájüregi kórokozó baktériumok összefüggése áll, melyet korábban már több nagyszabású kutatásban felismertek.

Mivel a merevedési zavar bizonyítottan a koronáriás szívbetegségek egyik korai tünete, kézenfekvőnek tűnik a feltételezés, hogy az ezek hátterében álló érelmeszesedés és a vérerek hibás működése először az olyan kis erekben jelentkezik, mint amilyen a pénisz érhálózata, és később alakul ki a nagyobb erekben, mint a szívkoszorúerek.

Az összefüggés bizonyításához laboratóriumi kutatások szükségesek, és mivel a mostani vizsgálatot alacsony esetszámmal végezték, a kutatók a továbbiakban szeretnék kiterjeszteni a vizsgálódást még több betegre.


Forrás: Medipress/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés