2024. Május 23. csütörtök
A szívbetegségben szenvedő férfiaknál a merevedési zavarok jelentkezése jól előrejelzi a szívroham, a stroke és a szívelégtelenség veszélyét – állapította meg egy német tanulmány.

A merevedési zavar az érelmeszesedés korai jele lehet, ezért az ilyen panaszokkal orvoshoz forduló férfiaknak kardiológiai kivizsgálásra is szükségük lenne – világít rá az összefüggés hátterére Dr. Michael Böhm, a vizsgálat és a Saarland Egyetem Kardiológiai és Intenzív Terápiás Osztályának vezetője.

merevedési zavar, szívroham, stroke, szívelégtelenség

A kutató és kollégái két nagy nemzetközi felmérésből származó adatok segítségével vizsgálta a merevedési zavarok és a szív-érrendszeri rizikó összefüggését. Kiderült, hogy a merevedési zavarokban szenvedő férfiak átlagban idősebbek és gyakrabban fordul elő náluk magas vérnyomás, stroke (agyvérzés), cukorbetegség, illetve nagyobb valószínűséggel végeztek náluk valamilyen alsó húgyúti műtétet is.

A kutatások kezdetén a vizsgált férfiak 55 százalékánál álltak fenn merevedési zavarok. A későbbiekben 11,3%-uk hunyt el, míg a többiek esetében ez az arány csak 5,6 százalék volt. Szív-érrendszeri okok, szívroham, stroke és szívelégtelenség miatti halálozás 16,2, illetve 10,3 százalékban fordult elő.

A halálozás kockázata lépcsőzetes emelkedést mutatott a merevedési zavarok súlyosságának növekedésével.

Böhm elmondása szerint a merevedési zavarok szoros összefüggésben állnak az ereket borító endotel hártya kóros működésével, mely az érelmeszesedés, és az olyan érrendszeri zavarok jellemzője, mint a szívrohamot és stroke-ot kiváltó, az erekben lerakódó plakkok kialakulása.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a vérnyomáscsökkentő ACE-gátlók és az angiotenzinreceptor-blokkolók ugyan csökkentik a szív-érrendszeri események számát, de a merevedési zavarok kialakulására és lefolyására nincsenek hatással.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés