2024. Március 01. péntek
A várandósok szájüregében található baktériumok is okozhatnak méhen belüli fertőzést, ezáltal pedig a koraszüléshez is hozzájárulhatnak – állítják amerikai kutatók.

Az Egyesült Államokban a kisbabák 12,7 százaléka koraszülöttként jön a világra, a szám az elmúlt 25 évben 36 százalékkal emelkedett. A méhen belüli fertőzés a koraszülés, továbbá a késői vetélés és a halvaszülés legfontosabb oka. A méhen belüli fertőzések legfőbb okának sokáig a hüvelyből felszálló baktériumokat tekintették, de friss vizsgálatok feltárták, hogy a szájban található kórokozók is felelősek lehetnek a fertőzésekért.

koraszülés, szájüregi, fertőzés, baktériumok

Az emberi szájüregben körülbelül 700 baktériumfaj él. A terhesség alatt gyakori fogínygyulladás megnöveli a baktériumok számát, így nagyobb az esély arra, hogy a véráramban a méhlepénybe is eljutnak.

A Case Western Reserve Egyetem kutatói vizsgálatukban nyál- és plakkmintákat injekcióztak vemhes egerek farkába, hogy meghatározzák, mely baktériumok képesek méhen belüli fertőzést okozni. A kutatók számos baktériumfajt azonosítottak, amelyek a szájüregben élnek, azonban a méhlepényben is kolonizálódtak – ezek emberben is összefüggést mutatnak a szülés körüli szövődményekkel.

„Ez az első olyan vizsgálat, amely összefüggésbe hozza a szájüregi baktériumokat a méhen belüli fertőzéssel – mondták a kutatók az Infection and Immunity folyóirat hasábjain. Ezek alapján úgy gondoljuk, hogy a kismamák megfelelő fogászati gondozása a szövődmények számát is csökkentheti.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés